Загадъчен петроглиф - молеща се човекоподобна богомолка

Сред известните петроглифи на Теймарех в иранския шахрестан Хомейн е открит мистериозно изображение на богомолка с човешки черти.

Находката е описана от група изследователи от Иран и Тайван в Journal of Orthoptera Research.

Петроглифът с размер 14 см е забелязан за първи път по време на проучване през 2017-2018. Дълго време той не можел да бъде идентифициран заради необичайната му форма.

Шестте крайника според авторите на изследването показват, че изображението е на насекомо. Триъгълната глава очевидно принадлежи на богомолка от рода Empusa, често срещана в този регион.

Учените били озадачени от средните крайници, които завършват с примки или кръгове. Те приличат на други петроглифи, намерени почти в целия свят, които изобразяват приклекнал човек. Според една хипотеза това са ръце, които държат кръгъл предмет. Според друга версия, кръговете са символичен образ на северното сияние.

Засега учените не могат да определят възрастта на петроглифа - поради санкциите срещу Иран е невъзможно да се проведе радиовъглеродно датиране. По груба оценка възрастта на петроглифа е от 4 до 40 хиляди години.

Петроглифът с очовечените черти на молещата се богомолка може да показва, че древните хора са приписвали на тези насекоми свръхестествена сила, твърдят изследователите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини