Бил Гейтс напуска управлението на Microsoft

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс напуска борда на директорите на компанията, за да се посвети на благотворителна дейност. Той обяви решението си в петък.

Гейтс иска да се съсредоточи върху световното здравеопазване и развитието, образованието и борбата с климатичните промени.

Един от най-богатите хора на планетата - 64-годишният Гейтс - напуска и борда на холдинговата компания на Warren Buffett Berkshire Hathaway.

Гейтс се оттегля от всекидневните си задължения по управлението на "Майкрософт", които изпълнява от 2008 г. Обявявайки решението си, той заяви, че компанията "винаги ще бъде важна част от делото на живота ми" и ще продължи да бъде ангажиран с нейното лидерство.

Гейтс ще бъде технологичен съветник на главния изпълнителен директор на "Майкрософт" Сатя Надела.

Според сп. "Форбс" Гейтс е вторият най-богат човек в света след основателя на "Амазон" Джеф Безос и състоянието му е на стойност $103.6 милиарда, натрупани в резултат на развитието на компютърния софтуер.

Като младеж той напуска колежа и се премества в град Албукерке в щата Ню Мексико, където основава Microsoft с приятеля си от детските години Пол Алън, който почина през 2018 г. Големият им пробив идва през 1980 г., когато Microsoft подписва споразумение с IBM за създаването на операционна система, която става известна с името MS-DOS.

На 31 г. Гейтс е най-младият милиардер.

Той е част от управлението на Berkshire от 2004 г., но посвещава голяма част от времето си на благотворителната организация, която основа със съпругата си - фондация Bill & Melinda Gates. Двойката е определена за най-щедрите филантропи в САЩ през 2018 г. от The Chronicle of Philanthropy.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини