Витамин D и неговите функции

Витамин D е мастноразтворим витамин. Излишните количества в организма се съхраняват в черния дроб и мастните тъкани. Този витамин е малко по-различен от другите. Известни количества от него се синтезират в тялото ни под действието на слънчевата светлина, т.е. количествата на витамин D не постъпват в организма ни единствено и само чрез диетата. Нещо повече, витамин D се определя и като хормон, тъй като се произвежда в части от тялото, които регулират и други процеси и функции.

През топлите месеци на годината (между май и септември) тялото ни успява да синтезира необходимите му количества витамин D. През зимните месеци е добре да се набляга на храни, съдържащи витамина (гъби, овесени ядки, сьомга, мляко, яйца и т.н.).

Как тялото ни синтезира витамин D? Този процес черпи енергия от слънчевата светлина. Когато ултравиолетовите лъчи достигнат до кожата те реагират със съединението 7-дехидрохолестерол. В този процес той се превръща в прекурсор на витамин D, наречен холекалциферол или още провитамини D3. Тази форма на витамина е неактивна. В черния дроб витамин D3 се превръща в активния калцидиол. При нужда калцидиолът се транспортира до бъбреците, където той се превръща в калцитриол, който се счита за същинския витамин D, необходим на тялото. Излишните количества от витамина се съхраняват в мастните тъкани.

Функции на витамин D. Всички форми на витамина действат заедно, за да регулират нивата на калций в кръвта, който е важен за поддържане на здрава костна структура. Витамин D контролира усвояването на калций и фосфор през тънките черва. Усвояването е по-голяма при завишени нужди и по-малко, когато нивата са в норма. Витаминът контролира нивата на калций регулирайки дейността на бъбреците. При понижени нива на калций се намалява екскрецията му чрез урината и обратно - повишена екскреция при високи нива на калций в кръвта. Също така витамин D стимулира клетки, наречени остеокласти да извличат калция от костите, при повишени нужди в тялото.

Витамин D е необходим и за нормалната калцификация на костите. Това ще рече, че витаминът подпомага процесът, при който минерали като калций и фосфор кристализират. 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини