9 °C

Защо климатичната филантропия на милионерите винаги е част от проблема

Джеф Безос - изпълнителният директор на Amazon и най-богатият жив човек, наскоро се появи в заглавията с обещанието да дари 10 милиарда долара за нов "Фонд на Земята Безос", за да помогне в борбата с изменението на климата. Това е един от най-големите благотворителни дарения в историята. Въпреки че подробности относно точния вид работа, която ще бъде финансирана, са оскъдни, Безос отбеляза в съобщението си в Instagram, че новата глобална инициатива ще „финансира учени, активисти, НПО - всяко усилие, което предлага реална възможност да се помогне за опазването на природата".

Въпреки че интересът на Безос към изменението на климата е похвален, последното му начинание е далеч по-проблематично, отколкото може да изглежда първоначално. Някои вече обърнаха внимание на иронията на неговото решение, предвид огромния въглероден отпечатък на Amazon и че компанията разчита на непрекъсната евтина консумация.

Има многобройни спорове около заплащането и условията на труд, по-специално около решението на Безос да намали здравните застраховки на работниците на непълно работно време в своите хранителни магазини Whole Foods, спестявайки еквивалента на това, което печели за няколко часа.

Благотворителността на Безос подчертава опасностите да се разчита на милиардерска филантропия за сметка на демократичната социална трансформация, която е необходима за адекватно справяне с климата и екологичната криза. Допринасяйки с толкова значителни суми, заможният елит упражнява все по-голямо влияние върху организациите, които контролират, медийните платформи и дискусиите за публична политика.

Може би най-важното е, че милиардери като Безос представляват провал на социално-икономическата система, която укрепва неравенството и изостря влошаването на околната среда.

Консолидиране на властта

Не е тайна, че световният богат елит - най-богатите 26 от които притежават повече богатство от най-бедната половина на човечеството, оказва значително влияние върху нашия социален и политически живот. Те използват огромното си богатство, за да формират политики и избори и дори информацията, която получаваме чрез масовите медии. Джеф Безос е собственик на "Вашингтон пост" например, а медийният магнат Рупърт Мърдок притежава и контролира 70% от вестниците в Австралия и няколко национални вестника във Великобритания.

По подобен начин милиардите в благотворителни фондове от хора като Безос и Бил Гейтс им позволяват да контролират какво правят организациите като новия „Фонд на Земята Безос“ и как функционират. Както американският икономист Робърт Райх изтъква, именно чрез такива начинания богатите "превръщат частните си активи в обществено влияние".

В областта на политологията и социологията, "елитни теоретици" като К. Райт Милс отдавна посочват недемократичните последици от заможните хора и бизнес интересите, притежаващи непропорционална политическа сила.

Може би най-проблемният аспект на милиардерската филантропия е, че личности като Безос са ключова част от проблемите, които се опитват да решат. Те са неизбежните продукти на неолибералния капитализъм, социално-икономическа система, основана на безкраен ръст, приватизация на общините и натрупване на капитал във все по-малко ръце.

Все повече доказателства сочат връзка между изключителното богатство, неравенството и екологичната деградация.

Начина на живот на богатите е силно ресурсен и въглеродно интензивен - емисиите, причинени от начина на живот на най-заможните 1% от човечеството, се оценяват на над 30 пъти по-големи от най-бедните 50%. Освен това, изследванията сочат, че колкото повече е неравенството в обществото, толкова по-голям е неговият екологичен отпечатък. Това е така, защото крайната разлика между "имащите" и "нямащите" оказва натиск върху "нямащите" да подобрят социалния си статус чрез увеличено потребление на ресурси.

Какво можем да се направи? Да ограничи екстремното богатство

Милиардерите и екстремното неравенство в богатството по-общо не са от полза за социалното и екологичното благополучие. Оттук идва и неотдавнашният призив на известния френски икономист Томас Пикети за данъци за милиардерите.

Вместо да се разчита на приноса на свръхбагатите в световен мащаб, може да се започне с приемането на мерки за радикално намаляване на социално-икономическото неравенство. Това може да се постигне чрез прогресивни данъчни схеми като предложената от Пикети и прогресивни политици като Бърни Сандърс или чрез увеличаване на минималната работна заплата и въвеждане на максимална заплата. Генерираните средства могат да бъдат използвани за подкрепа на инициативи като новата Зелена сделка.

Не можем да разчитаме на щедростта на богатия елит в света, колкото и добронамерени да са някои. Непропорционалният размер на богатството и политическата сила, които притежават, и тяхното печелившо потребление на световните ресурси лежат в основата на сегашните ни екологични неволи.

Статията на Heather Alberro е публикуванa в The Conversation под Creative Commons.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
06 апр 2020
Последни новини