Серия торнадо убиха 25 души в Тенеси (видео)

Двадесет и пет души загинаха и повече изчезнаха, след като серия торнадо удари централния Тенеси рано във вторник сутринта (3 март), включително един, който премина през центъра ​​на Нашвил. Има много ранени, според губернатора на щата Бил Лий.

Той каза, че са в ход операции за издирване и спасяване в цялия щат и са разкрити приюти. Лий добави, че е поискал и федерална подкрепа за справяне с последиците от на бурята. Той препоръча на жителите на Тенеси да останат извън центъра на Нашвил и другите трудно засегнати райони.

"Насърчавам всички вас да се молите за семействата в нашия щат, които са изправени пред трагедия в момента и които се справят със сърдечна болка и трудности по начини, които само те знаят", заяви Лий на пресконференция.

Торнадото в центъра на Нашвил "раздроби" повече от 40 сгради, според The ​​Weather Channel. Фотожурналист засне на видео част от преминаването на торнадото, като няколко ярки светкавици просявтват, когато то удря електрическата инфраструктура. Според PowerOutage.us повече от 20 000 домове и предприятия остават без ток към момента (на публикацията), след първоначалните 50 000 в началото.

Трудно е да се прогнозира торнадо. Метеоролозите могат да видят образуването на суперклетка на буря, както се случи над Тенеси снощи, и повечето торнадо се завъртяха от тези бури. Но все още не можем да предвидим коя от тези бури ще породи торнадо, колко лоши ще бъдат торнадотата или къде в бурята те ще са.

Торнадото са сравнително редки събития, но се случват, когато блок от издигащ се топъл въздух се срещне с блок от падащ хладен въздух и двата блока се въртят хоризонтално. 

Към вторник сутринта операциите по търсене и спасяване в Тенеси продължават и степента на щетите не е напълно изяснена. Кадри от въздуха показват самолети на летището, надробени на части сред съборени хангари.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини