Борисов иска да гарантира добри отношения с Турция

„Отивам на една приятелска вечеря – с мой колега и приятел. Да си гарантираме добрите отношения и за в бъдеще“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии преди да замине за срещата си с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

Премиерът Борисов добави, че трябва да се вземат незабавни мерки за справяне с миграционния натиск в региона. „Голяма грешка е да се изкарва армия срещу тези хора. Решението е изнесен център за сигурност извън територията на ЕС, за който ние, целият Европейски съюз да платим, за да приберат веднага тези дечица на топло, на сухо, да ги нахранят. Това е хуманността“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът припомни, че с цел успокояване на обстановката с мигрантите в последните дни е провел телефонни разговори с европейските лидери – с френския президент Еманюел Макрон, канцлера Ангела Меркел, канцлера Себастиан Курц, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с премиера на Хърватия Андрей Пленкович, чиято държава в момента оглавява Съвета на ЕС, с премиера на Гърция Кирякос Мицотакис, с турския президент Ердоган и други.

„Незабавно спиране на военните действия, дипломация, мир, разбирателство - това апелирам към всички мои колеги“, каза министър-председателят Борисов пред медиите на летището.

Премиерът акцентира, че имаме нулева нелегална миграция в момента, но конфликтът е близо до нас. „Такива конфликти са много голяма бомба за в бъдеще. Те влияят върху растежа, бизнеса, икономиката, туризма, а когато имаме този щам на сегашния грип плюс коронавируса, нещата могат да станат много драматични“, допълни министър-председателят Бойко Борисов.

Пред медиите премиерът отбеляза, че и с Гърция, и с Турция България години наред води балансирана политика. „Имаме много инфраструктурни проекти и с двете държави - газови връзки, пътни връзки, жп връзки, туризъм. Но в един момент между нашите съседи конфликтът е налице“, коментира министър-председателят Борисов. Затова в Анкара българският премиер ще търси възможности за успешни решения за стабилизиране на региона.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Антиохия
    0 -1
    19:25, 2 мар 2020
    Боко се е превърнал в любовница на Ердоган, вместо границите на Европейския съюз защитава Турция.
Последни новини