Няма заплаха за бюджета на НОИ заради болничните за коронавирус, уверява Сачева

 
Създадената организация за издаване на болнични у нас във връзка с разпространението на коронавируса е добра и няма заплаха за бюджета на Националния осигурителен институт.
 
Това заяви пред БНТ социалният министър Деница Сачева.
 
По думите й единственото разумно решение е личните лекари и здравните инспекции да казват кой да бъде поставен под карантина.
 
Има много ясни инструкции, става въпрос за граждани, които се прибират от Континентален Китай или от Италия, за тях много ясно се провеждат съответните анкети и те се насочват към личните лекари, за да могат да вземат решение за карантина или не. Така че, със сигурност не очакваме да имаме хиляди хора в болничен. Системата е подготвена и няма заплаха за бюджета на общественото осигуряване, обясни Сачева.
Все още вървят преговорите за подписване на национално решение, обясни Сачева по въпроса дали работадателите са склонни да поемат първите три дни от болничния на служителите. Трябва да има обща солидарност, смята министърът.
 
Непрекъснатото прехвърляне на нови и нови плащания към държавата рано или късно ще отвори темата дали сме готови да имаме по-високи данъци, за да може държавата да поеме тези плащания. Ресурсите са ограничени и трябва да ги разпределяме възможно най-ефективно там, където ще донесат резултат, смята социалният министър.
я допълни, че ще се предприеме инициатива да представят редовни анализи за болничните, както и анализи за заболяваемостта по региони.
 
Сачева коментира и проблема на майките на деца с увреждания, който все още няма категорично решение. От една страна имаме действащ Закон за личната помощ, от друга страна имаме забавен Закон за социални услуги и това създава много проблеми, обясни министърът.
 
По думите й, в момента режимът за личен асистент се използва по няколко различни варианта - през Закона за личната помощ, през патронажната грижа и през Националната програма.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Д-
    д-р Мунчев
    2 0
    14:01, 1 мар 2020
    Горкият вирус също като мигрантите не иска да идва в тукашната цигания.
Последни новини