Разследване на NOVA: Фрапиращи афери в столичната болница „Света Анна“

Преди седмица от разследване на Васил Иванов, излъчено в в ефира на „Неделята на NOVA” разбрахме как, шефовете на столичната Окръжна болница – "Света Анна", в тандем с една странна консултантска фирма, източиха 250 000 лева чрез фиктивен европроект. Европроект за обучение по английски език на 500 души от персонала, в това число и санитарки на по седемдесет години.

Разследването разкри, че това обучение е извършено само по документи. Служителите, в това число санитарките, са принуждавани да се подпишат под документи, че девет месеца са ходили на курс, без дори да знаят, че такъв се е провел. Принуждавани от човек от администрацията, изпратен от шефовете на болницата.

След излъчването на разследването, последва светкавична реакция от същия този човек – директорът Славчо Близнаков. Но не към екипа на NOVA, а към доктор Саша Николова, която подаде сигнала и застанала с лицето си разказа за злоупотребата. 

На следващия ден директорът Близнаков излезе в отпуск. Новото разследване показва още интересни факти, свързани с дейността му като директор.

С малко предистория. Преди години Близнаков е назначен за директор на болницата в Хасково. Като такъв той сключва един доста странен договор с една старозагорска фирма. А именно болничното пране да се пере в пералня в Стара Загора. И така години наред, тонове болничното пране пътува между Хасково и Стара Загора.

Когато преди пет години приятелят му Петър Москов става министър на здравеопазването, от болницата в Хасково, Близнаков е назначен за директор на столичната Окръжна болница, където пък сега Москов му е заместник. И изведнъж прането на Окръжна болница започва да пътува от София до Стара Загора и обратно. Общо 500 километра. Всеки ден. Десетки тонове. Защото директорът Близнаков е сключил договор със същата старозагорска пералня. След обществена поръчка, разбира се, в която наред с поставените доста особени изисквания, тя печели с цена една стотинка на килограм. Оферта по-ниска с една стотинка от останалите кандидати. 

И така прането на столичната Окръжна болница всекидневно пътува 500 километра между София и Стара Загора. Покрай този случай с изненада става ясно, че тази съмнителна практика не се прилага само тук. И че го правят и други болници, чието пране също ежедневно циркулира по пътищата на страната. Освен, че изминава стотици километри, често пералните, до които пътува, са незаконни. Със заместник-председателя на Асоциацията за промишлено пране екипът, който работи по разследването, направи кратка обиколка.

А защо шефовете на споменатите болници не изпращат свой представител да огледа пералните, които се явяват и печелят обществените поръчки. И които често са на стотици километри? Отговорът оставяме на вас.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Кр
    крадците трябва
    3 0
    21:52, 1 мар 2020
    Да се трепят. А ние ги избираме.
  • 2
    Па
    Павлов
    1 -1
    09:43, 2 мар 2020
    А помните ли при уволнението му от Хасковската болница, какви протести бяха?
  • 3
    Аа
    Аа
    0 -1
    10:41, 2 мар 2020
    Ми те протестите бяха поискани от него самия и организирани от главната сестра
  • 4
    В
    В
    1 -1
    10:51, 2 мар 2020
    А и как го хвалихте вие журналистите ! Вместо да му разследвате далаверите, вие го изкарахте спасител на Хасково, най-виликият от великите ! И той си тръгна финансово доволен от провинцията. Добре, че софиянци не си траят, има будни и смели журналисти
Последни новини