"Пустовете" отново събират смолянчани на общоградски празник

Изображение 1 от 3

    За 29-ти пореден път от възстановяване честването на народната традиция “Пустове”(“Сирни заговезни”) на 1 март (неделя) от 18.00 часа Народно читалище “Орфееви гори-1870” – Смолян, кв.Райково организира общоградски празник, който допринася за съхраняването и развитието на народните обичаи и е изключително тачен от жителите на града.   
    “Орада” -та ще запали поредният райковски кабадалия, който за здравето и благоденствието на всички ще откупи това си право след наддаване по установената вече традиция. Символично ще бъде изгорено злото, под формата на чучело. Това ще направи специално поканен дългогодишен читалищен деятел.
    В концертната програма ще вземат участие читалищните формации: оркестър “100 каба гайди”, Детски танцов състав, Младежки танцов състав, Концертен състав на клуб „Хоро“, Детски танцови школи, клуб „Хоро“, клуб “Зевзек”, Смесен битов хор и солисти, Детска вокална група, Фолклорен квартет „Аглика“ и Младежки театър „Ирис“.
    Обредността на този празник е свързана със стопанството и семейството. Този ден – “Сирни заговезни”, или “Пустовете”, българинът посвещава на прошката.  Ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: “Прощавай!”, а им отвръщат: “Простено да ти е и от мен, и от Бога!”
    Много хора ще се извият около „Орадата“. Тази година специално участие в народното веселие ще вземат оркестър „Родопски солисти“ с ръководител Костадин Джигошев и солист Анастасия Гайдева.
    “Пустовете” на площадното пространство пред Народно читалище “Орфееви гори-1870”- гр.Смолян, кв.Райково продължават с много хора и веселие, защото следващото хоро е чак след 40 дни – на Великден.
       

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини