Младежта отсрами кръводарителите

Младежи отсрамиха димитровградчани в кампанията за безвъзмездно кръводаряване по повод световния ден на кръводарителя 14-ти юни. Нито един в зряла възраст от бригадирскияград не се появи в двата пункта - в заля Гросето и в МБАЛ „Света Екатерина". Повечето от възрастните подминаваха като пътни знаци девойките в бели тениски с надпис „дарете кръв, спасете живот". Макар да липсваха обичайните нецензурни подмятания, повечето не проявиха и бегъл интерес.



Инициативата за събиране на кръв бе на младежкия парламент на Димитровград. И младежите взеха нещата в свои ръце. 18 годишната Елеонора Сталева легна на кушетката в зала „Гросето", въпреки че бе работила до късно предната вечер. Чаровната девойка е вокал на димитровградската група „Звездни момичета" и пее в местния пиано бар. По средата на работния ден своята лепта даде и репортерката на вестник „Общински вести" Диляна Христова. И двете даряваха кръв за първи път, но си спестиха обичайните въпроси дали е опасно или ще боли. Други няколко деца бяха върнати, защото бяха под 18 години или защото нямаха минимално изискваните 50 кг. Ниско кръвно върна млада майка, пресякла целия град, за да отиде в болница „Света Екатерина", където бе втория екип на хасковския кръвопреливен център.



Също младежи отсрамиха кампанията по доброволно кръводаряване в областния град, която се проведе в петък. Към тях се присъединиха и 19 редовни кръводарители от хасковския завод „Мир". Само 22% от кръводарителите в хасковска област са доброволни. Останалите дават кръв само когато е необходима за техни роднини и близки.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини