Ревизоро към кметове: Искам да си оправите сметищата

Имам списък със сметищата, които трябва да се закриват в цялата страна, и коя политическа сила къде стои и какви комисионни иска.

Това заяви министърът на екологията Емил Димитров по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините, което се провежда в София и на което присъстват кметове на различните градове.

"Много хора отиват и се представят за Господ, правя си списък - имена, фирми. И ако тези хора участват в някой проект, няма да го получат", обясни Ревизоро.

По думите му тази практика все още сработва в някои от малките общини.

"Ако някой ми съобщи за човек от списъка с консултантите, които обикалят и притесняват кметовете, никога повече няма да им бъде позволено да участват в проекти", категоричен бе министърът.

Той визира фирми, които искат да вземат проектите по закриване на сметища в различни градове на страната и на първо място предлагат по-високи цени, второ - от думите му се разбира, че изнудват кметове, а на трето място - той намекна, че сред тях има и политически влияния". 

"Всички проекти за рекултивация на сметищата, които са над 55 лв. на квадрат - нито един няма да се случи. Такъв пример е Долни Дъбник - дали 35 лв., започват да ги изнудват нагоре да вдигнат цената", каза още Емил Димитров.

Той се обърна към кметовете, ако някой ги притеснява, директно да му звънне.

Списъкът с имената - с ЕГН, телефон и три имена, щял да бъде предоставен и на други институции, добави екоминистърът.

Той изброи градовете, в които са правени опити за такива изнудвания от консултанти - Каварна, Чирпан, Бургас, където регистрирането завършило безуспешно. Допълни и градовете Дупница, Долни Дъбник, Несебър, Поморие, Кочериново.

"Никога повече тези хора да не стъпват в тези обекти и да не участват в тези програми. Може да съм министър още 2 часа, година и половина, но докато съм няма да стъпват", повтори още веднъж Димитров и категорично каза на кметове, че всички услуги, които са над 55 лв., са консултантски.

В заключение по темата Ревизоро добави, че главно София трябва да си реши проблема с отпадъците. "Правим национално турне на отпадъците на София, разкарваме ги в Сливен, Враца, скоро и до Бобов дол. Трябва да се изгарят, въпросът е с какви филтри", коментира министърът.

„Искам да си оправите сметищата, да си сложите сепариращи и компостиращи инсталации. Целта е да не запълваме тези сметища за много по-малък период отколкото са предвидени”, заяви министърът. Той посочи, че са осигурени средства за това от Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г., както и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

„Бъдете инициативни, имаме срокове, които ни притискат. Искам тази година резултатите да бъдат не по-малки и не по-лоши от миналата. Искам тези кметове, които могат, да си усвоят парите, по който и да е проект, нямам за цел да ги икономисвам или някой да бъде санкциониран”, категоричен беше министърът. Той призова също общините да произвеждат качествен RDF, който да се изгаря в мощностите, отговарящи на изискванията.

Министър Димитров увери, че ще бъде спазен поетият от предшественика му ангажимент за разсрочване на увеличението на отчисленията на общините за депониране на отпадъци и те ще се увеличат плавно на 3 пъти през следващите години до достигането на максимален размер. За 2020 г. ще е 69 лв., 2021 – 82 лева, 2022 г. – 95 лева. Предстои обнародване в „Държавен вестник“ на наредбата, която предвижда плавно увеличение на размера на отчисленията.

По отношение на водите министърът призова кметовете да прегледат какви сондажи имат и да се узаконят тези, които са без разрешения за ползване. Също така да се приведат спрямо изискванията санитарно-охранителните зони. Той съобщи, че ще се търси възможност да се отпуснат средства за малки проекти, с които да се осигури допълнително вода за питейно-битови нужди.  

„Искаме да работим в много тясно сътрудничество с НСОРБ. Вие сте избрани пряко от хората и отговаряте пряко пред тях. В администрацията ние имаме процедури, по които обявяваме и осигуряваме средства. Моля ви бъдете по-настоятелни и спазвайте сроковете и процедурите”, каза още министърът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    1 0
    10:28, 27 фев 2020
    не само кметовете! Трябва да се изиска от и от управителите на В и К да си оправят документите с водоползването.В и К Димитровград няма Разрешителни за водоползване за ПС" Крумска тераса", ПС " Бодрово", ПС "Крум", ПС "Сталево" и ПС "Светлина".Това показва, че липсват Проекти за вододайните зони за посочените помпени станции, което е в противоречие със законовата уредба. Използва се старо Разрешително за водоползване № 0268/2001 г. с приложение 1 в което се казва, че Разрешителнитетрябва да се преоформят. Досега това не е направено. Дори управителят-монтажник ва В и К-то не знае каква вода добива за Димитровград.Става въпрос за ПС "Крумска тераса", разположена на десния бряг на р. Марица.Другата ПС "Черногорово-градска", ъпреки че съществува Проект за вододайната зона е допуснато през нея да преминава международна ж.п. линия. Съгласуването от В и К е против закона. До кога за управители на В и К - Димитровград ще се назначават неуки хора, назначени само и само да угаждат на кмета.
Последни новини