В Лъки протестират срещу задържането на обвинените за замърсяването на реката с цианид

Жители на Лъки излязоха на протест в центъра на града в подкрепа на  двамата задържани за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска. Те бяха подкрепени и от работещи във фермата „Лъки инвест“.

Хората настояват двамата задържани да бъдат освободени, защото не вярват в резултатите от взетите проби и смятат, че са обвинени несправедливо, че е изпуснат цианид в Лъкинска река.

Твърдят още, че пробите, взети от представители на „Лъки инвест“ категорично показват, че на 100 % е чиста водата. 

Протестиращите смятат, че предприятието, което дава хляб на 80% от Общината, ще бъде ликвидирано и трябва да се даде гласност, че Лъки инвест е едно предприятие, което работи абсолютно законно. И са категорични, че ще отстояват исканията си докато не бъдат чути.

 Според разследващите управителят на дружеството и отговорникът на хвостохранилището са допуснали изтичането на отпадни води, което е довело до замърсяването на реките Чепеларска и Юговска.

От РИОСВ Смолян обявиха, че незаконната тръба, от хвостохранилището на “Лъки Инвест” АД, както и двете дренажни тръби, посредством които е било допуснато умишлено заустване, са запушени.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини