Каталуня разследва за връзка на Борисов с пране на пари

Полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с "международна схема за пране на пари", чиято крайна цел е била Барселона. В документи на полицията, която тук се нарича Mossos d'Esquadra, се казвало, че разполагат с факти, които изглеждали доста убедителни и че "биха насочили към съществуването на престъпна организация".

Това пише барселонското издание "Периодико" под заглавие "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България".

Авторите разказват, че в полицейските документи, които са видели, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като "бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно."

Добавен е и баща ѝ, като се твърди, че дамата участват в две компании, регистрирани в Барселона - Numin Invest SL и EMA BGS SL, получили от 2013 г. насам над 5 милиона евро от "физически лица, които не живеят в Испания".

Името на Йовчева се свързва с къща в Барселона, за която бе споменато за първи път в записите "Яневагейт" през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя свърза и името на Борисов с покупката. По-късно Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов. В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises" (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

"Срещу премиера на България Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация", заявиха от пресцентъра на полицията в Каталуния пред вестник "Сега".

На два пъти днес министър-председателят коментира новината:

"Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми".

По-късно пред българските журналисти в Брюксел добави още няколко изречения и намекна, без да го назове поименно, за роля на президента Румен Радев в разследването срещу него.

"В Барселона съм ходил преди 15 години като кмет. Не са мои пари, нямам нищо общо и с тези фирми и никоя служба не ме е търсила да ме запита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към всички разследвания на моя съсед по месторабота с неговите шествия."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Of
    offshore
    18 -1
    18:54, 21 фев 2020
    Дано испанските журналисти се окажат по-смели от българските им колеги-мишоци.
  • 2
    Ка
    като го гледам
    15 -1
    19:52, 21 фев 2020
    ми се струва че всичко е вярно. Само дето е сигурен че достатъчно мерки е взел и не могат да докажат че има общо с къщата в Барселона.
  • 3
    Ту
    Турчина
    9 -1
    08:31, 22 фев 2020
    А джендъра Добрев кога? И ония урод Тошко, дето Лудата Армянка го набута в листата...
  • 4
    Ние всички си знаем че Боко Рапона,по случайност премиер на България от 11 гадни години ...е Престъпник !!!

    Знаем го от 1991-2 когато Боко беше все още обикновен уличен бандит.
    После отиде в Банда СИК ,и си направи малката фирма Ипон ...основни дейности Рекет,убийства,грабежи.

    После го посочиха за Главсек в МВР , Кмет....и останалото е мръсна История !
    Тъжна българска история .

    Българският Съд и Прокуратура са Слепи и Глухи за престъпния живот на Борисов ...до ре че са Испанците !
  • 5
    Зо
    Зори
    4 0
    17:39, 23 фев 2020
    Рано или късно ******* ще се пропука!
Последни новини