Петкова чака уточнение от президента за кои енергийни проекти е говорено с Путин

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова все още чака отговор от президентската институция за кои точно енергийни проекти е воден разговор между Румен Радев и Владимир Путин.

Изпълнителната власт е останала изненадана от прессъобщението за телефонния разговор между двамата държавни глави от 18 февруари, че са обсъдени редица актуални въпроси в руско-българското сътрудничество "с акцент върху изпълнението на проекти в енергийния сектор".

Ние се изненадахме от общото понятие енергийни проекти. За мен не беше ясно за кои точно проекти става въпрос, заяви Теменужка Петкова в студиото на bTV и допълни, че ако президентството има проекти, по които да работи, е добре да знае и изпълнителната власт, в чийто прерогатив е именно работата по такива проекти. Това се отнася включително и до цената на природния газ, което е деликатна тема.

Теменужка Петкова не се е опитвала да се свърже с президентската институции и до този момент няма конкретизация от страна на Румен Радев: "Нашите проекти са ясно посочени, ако има други... ще бъдем благодарни да научим за тях. Никой не печели от това институциите да не си говорят."

Теменужка Петкова заяви, че работата по "Балкански поток" продължава в срок и всичко е наред по проекта. На въпрос дали би могло да се попречи на проекта, например от страна на САЩ, министърът бе категорична, че както никой не може да ни помага, така и проектът не може да бъде спрян, щом се изгражда по правилата, както се и прави.

Правителството защитава позицията за плавен, справедлив и съобразен със спецификите на всяка държава преход към екологична икономика. Такъв е подходът към Зеления пакт, който заслужава адмирации, по думите на Петкова. Тя заяви, че никъде в еврорегламентите няма посочена дата, в която държавите трябва да затворят мощностите от типа на Мариците. Има разчет на мощностите за намаляване на вредните емисии, заради което и съответните оператори трябва да направят своя разчет, включително и финансов.

"Затварянето на определени мощности би било само по икономически причини. Тенденциите са за покачване на цената на въглеродните емисии, така и всеки оператор ще си прави сметката", посочи Теменужка Петкова и заяви, че преходът трябва да бъде справедлив и да не поставя на риск енергийната система на държавите.

Министърът посочи, че нашата енергийна стратегия предвижда използване на тези мощности, като дори до 2025 г. е гарантирана държавната помощ. Стратегията съвсем скоро ще бъде направена публично достояние.

Теменужка Петкова накратко информира и какво се случва с проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" - до 31 май ще е срокът за индикативните оферти, а до края на годината ще е ясно дали ще има избран акционер или акционери за изграждане на новата ядрена мощност.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ра
    Рали
    2 -3
    10:23, 21 фев 2020
    Като всички други и президентът е прочел,че е възможно предоговаряне на цената на природния газ , според европейските правила, така че защо да не си присвои заслугите , ако се случи цената наистина да падне. Видите ли,той ще го е постигнал,след разговор с Путин.Само да внимава ,когато отиде на парада през май, да не вземе да прекали със селфита и усмивки.Там хората наистина тачат загиналите във войната , скърбят за тях и им отдават заслужена почит.Да сте видяли участниците в "Безсмъртния полк" да се хилят и да си правят селфита?Виж , на похода към "Безсмъртния Апостол" - там може, и тази мода я въведе нашият мил съгражданин.Още съм в потрес.
  • 2
    Ра
    Рали ли си
    3 0
    13:18, 21 фев 2020
    Рали ли си, или си мали, или са те е...!Имаш ли ум в главата или си параноик и изопачаваш нещата?
    • Ра
      Рали
      0 -2
      14:36, 21 фев 2020
      Абе на вас,червените , да не би да ви дават бонуси,когато използвате мръсотийки и обиди в коментарите си.
  • 3
    Ра
    Рали ли си
    1 0
    20:24, 21 фев 2020
    Нито съм червен, нито съм зелен, нито съм купен като теб и в главата ти няма нищо.Когато простаците почнат да изопачават, дразнят с глупостите си.Нашият съгражданин- Президента, на поклонението пред паметника на Левски отпрови апел към гражданството да се държи прилично. Това, че някои освиркаха кметицата си е тяхна работа. Това не прави съучастник президента в това неприятно събитие. Това е лошото, че ти се опитваш да манипулираш това събитие и вменяваш виновност на президента.Това положение, кара четящия твоите "бисери" най-малкото да те кръсти наподобяващо, което е най-малкото което заслужаваш. Още повече, че вменяваш виновност на президента за бъдещото му държане в не състояло се още събитие.Парада на победата.Още повече, че поканата е лично от Президента Путин.Управляващите ги е страх да отидат там. Пък и няма кой да ги покани.Сами си знаят осраните задници. Да те попитам? По кои европейски правила затвориха 3 и 4 блок на АЕЦ. Не беше ли затворена от предатели-управляващи и лакеи на запада.А газопровода Южен поток. Нека кажат началниците от ЕС.Президентът Радев е избран с повече от 60 % от народа и то пряко, и има правото да организира събития.По-тъжното е, че Европа също манипулира, денят на Победата- 9 Май 1945 г. От ден на въглищата го превърнаха в ден на Европа, за да манипулират такива като тебе и особено герберите, които от граждани за европейско развитие, но без да спазват законите, станаха за освикване и дори в такъв свят момент за всеки българин.Показа само едно, колко далече стоят от хората политиците и управляващите, как действията им се различават от святото дело на Левски.
Последни новини