Европа ни даде пари за две въздушни линейки

ГЕРБ се похвалиха с добра новина за родното здравеопазване. От МРРБ по оперативна програма "Региони в растеж" са осигурени 20 милиона лева за хеликоптери и линейки. Информацията даде на брифинг в парламента Димитър Главчев.

Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие, посочи, че от доста време се е говорело да се обнови спешната помощ с европейски средства. Хеликоптерите ще спасяват хора в критични ситуации, ще участват и в планинско спасяване, както и ще се ползват при донорски ситуации. Тези пари ще са в допълнение към средствата, които Министерство на здравеопазването дава за спешна медицинска услуга.

Николова се надява да успеем да купим две въздушни линейки. Ще се изградят и хеликоптерни площадки, за са се ползват тези въздушни линейки. Ще бъдат обучени и екипи. Ще се ползва опитът на експертите от Планинската спасителна служба.

В Министерския съвет вече е създадена стегната организация. За самите планински спасители въздушните линейки са крайно необходими. Обществената поръчка ще стартира до месец-два.

Припомняме, на 10 февруари в Министерския съвет и Президентството беше внесена гражданска петиция с искане държавата да финансира най-малко четири медицински хеликоптера.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Малииии...
    0 0
    22:46, 20 фев 2020
    На ГЕРБ тези 20 милиона няма да им стигнат и за един хеликоптер струващ 5 милиона, па камо ли 2, че и линейки
Последни новини