Цветя и венци пред първия паметник на Левски в родопско село, в което дирил съмишленици за борбата

Изображение 1 от 3

    „Каквото и да кажем за личността на Апостола, би било недостатъчно, защото словото е безсилно пред величието на делата му.“ Това каза областният управител Недялко Славов по време на тържественото отбелязване на 147-годишнина от обесването на Васил Левски пред бюст-паметника му в чепеларското село Малево.

    „Свободата, смелостта, честта, достойнството, родолюбието, жертвоготовността, изповядвани и характеризиращи Апостола, са били прекалено тежко бреме за обикновения поробен българин през 19 век, уви, тежко бреме са за повечето българи и днес! Опитвайки се да прозрем вечно актуалните послания на Васил Левски, мирогледът му, надраснал времето си, идеите му за демократична република, нека си дадем равносметка, век и половина по-късно, кой е осъзнал истинския смисъл на Демокрацията и Свободата – той или ние?“

    Бюст-паметник на Васил Левски беше открит на 19.02.2018 година в памет на 145 години от гибелта на Апостола. Паметникът е изграден с участието на десетки дарители, а родолюбива инициатива е свързана с историческата връзка на околните села с делото на великия българин и историята на Ропката. Левски е идвал в селата Малево, Орехово, Павелско и Хвойна. Старите малевци твърдят, че Левски е бил в селото през 1871 г., за да провери дали в него има почва за организиране на революционен комитет.

    В Родопите се пазят разкази за неговите обиколки, един от тях е на пловдивския общественик и учител Георги Крумов, който е бил водач на Левски в селата на Ропката - Павелско, Хвойна, Малево и Орехово.

    Георги Шоков разказва за посещението му в Райково, Широка лъка и пр. По баирите на Родопите Левски търчи без страх и умора. Асеновградският вестник "Родопско ехо" на 7 февруари 1937 г. пише, че по разказа на бившия игумен Никифор, манастирът "Св. Петка Мулдавска" е бил посетен от Дякона, който съставил комитет. Преди повече от двадесет години в този манастир - до скривалището му, се появи надпис: "Апостола в нашия край - Асеновград, Новаково, Горнослав, Патриарх Евтимово, Златовръх, Яврово, Павелско, Малево, Червен". Надписът е бил сложен от Славчо Кисьов, историк от с. Бачково.

    Пред бюст-паметник на Васил Левски в село Малево, се поклониха и поднесоха цветя и венци областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев и заместникът му Стоян Кузмов, председателят на Общински съвет-Чепеларе Пантелей Мемцов, кметският наместник на село Малево Виолета Бакалска, кметове на съседни населени места, ученици, жители, читалищни дейци от село Малево.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини