Готвят изменения на Закона за управление на отпадъците

Еднакъв режим за всички дейности с отпадъци, както и за търговците и брокерите на отпадъци предлага законопроект, внесен днес в Народното събрание от друпа депутати на БСП.

Предложението включва въвеждане на банкови гаранции за всички лица, извършващи дейности с отпадъци, независимо от вида на отпадъците. Банкови гаранции се въвеждат и за търговците и брокерите на отпадъци.  

В мотивите към предлагани изменения в Закона за управление на отпадъците вносителите му посочват, че възникналите проблеми с нерегламентиран внос и третиране на отпадъци са свързани с брокери и търговци на отпадъци, оператори на отпадъци от пластмаси, хартия и др., които не заплащат банкови гаранции. След въвеждането на банкови гаранции за дейности с някои видове отпадъци сивият сектор в тези потоци намалява драстично.

Предлага се въвеждане на 24-часово видеонаблюдение на всички площадки, на които се извършват дейности с отпадъци. Към настоящия момент тази мярка се прилага само за площадки, на които се извършват дейности с отпадъци от черни и цветни метали, както и за лицата, оператори на съоръжения и инсталации за третиране и/или депониране на битови отпадъци. 

Чрез новата уредба се цели намаляване на сивия сектор в бранша, преустановяване на нелоялни търговски практики, ограничаване на
противоправните дейности с отпадъци, повишаване на отговорността на стопанските субекти в сектора и въвеждане на ефективен механизъм за събиране на имуществени санкции, наложени с влезли в сила наказателни постановления.

С предложените промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица се премахва облагането с окончателен данък, удържан при източника, върху доходите от продажба или замяна на отпадъци. Данните показват, че постъпленията от този данък в републиканския бюджет са незначителни (през 2018 г. - 5 034 651 лв.), като през годините са наблюдава тенденция за намаляване на бюджетните приходи от този данък.

Спадът в събрания данък само от 2014 г. - 15,382,117.лв. до 2015 г. - 4 043 244 лв. в рамките на една година е показателен. През 2012 г. данъчните постъпления са 22,664,323 лв., а през 2018 г. - 5,034,651 лв. Спадът в събрания данък е 450%. Това създава нелоялна конкуренция и увеличава сивия сектор. Много субекти отчитат сделките с отпадъци като сделки между търговци. Именно този сив сектор е благоприятна предпоставка за нерегламентиран внос на отпадъци, се казва в мотивите.

Същевременно задължаването на лицата, извършващи дейности с отпадъци, да извършват неприсъщи за бизнеса дейности по удържане, деклариране и внасяне на данъка съставлява сериозна административна тежест, която поражда сив сектор и нелоялна конкуренция. Проучване на европейската практика по този въпрос показва, че няма подобен данък в другите държави - членки на Европейския съюз. Данъкът влиза в противоречие и с основни принципи на европейското законодателство в областта на управление на отпадъците, според които предаването на отпадъци от бита се извършва без разходи и такси за притежателите им и за гражданите следва да се създават финансови стимули за активно участие в екологосъобразното събиране и третиране на отпадъците, посочват Манол Генов, Николай Иванов, Атанас Костадинов, Антон Кутев, Любомир Бонев, Иван Ибришимов и Румен Георгиев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини