Премиерът Борисов със срещи с колегите си от Косово и Армения в Мюнхен

    Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиерите на Косово Албин Курти и на Армения Никол Пашинян в рамките на провеждащата се в Мюнхен конференция по сигурността.

    Българският министър-председател поздрави Курти по случай избирането му на премиерския пост. Според Борисов процесът по формиране на правителството в Косово е показал постигането на високо равнище на политическа зрялост и изрази надежда, че страната ще премине към изпълнение на необходимите вътрешни реформи. „Косово е като един събирателен образ на проблеми и очакване за добро бъдеще. Зависи как го водите“, обърна се българският министър-председател към Албин Курти.

    Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че между България и Република Косово няма нерешени или открити въпроси с политическа чувствителност, като двустранните отношения винаги са се характеризирали с взаимно доверие.

    Според българския министър-председател е налице неизползван потенциал за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, инвестициите и туризма. Основание за оптимизъм дава рекордният стокообмен през 2018 година от 77.6 млн.евро, както и запазването на положителната тенденция и през 2019 година.

    Премиерът Борисов акцентира също върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани, която представлява стратегически интерес за България и ЕС. Пример за българската подкрепа за европейския път на Косово е и предоставената миналата година безвъзмездна финансова помощ по програмата Официална помощ за развитие от 94 хиляди лева.

    „България и Армения развиват активен политически диалог на най-високо равнище в дух на приятелство и добронамереност, характерен за отношенията ни. А те са изградени на основата на дългогодишни исторически и културни връзки“, заяви Борисов при разговорите с премиера на Армения Никол Пашинян.

    „Икономическите ни връзки са в процес на развитие, а двустранният стокооборот е с огромен потенциал, който следва да бъде използван“, изтъкна премиерът Борисов. За периода януари-юни 2019 г. стокообменът между България и Армения възлиза на 19,576 млн. щ. долара, от които 18,343 млн. щ. долара е българският износ за Армения. Износът ни за периода е нараснал с 53% в сравнение със същия период на 2018-а. Вносът от Армения бележи ръст от 470% и възлиза на 1,233 млн. щ. долара.

    В хода на разговора бе обсъдено също двустранното сътрудничество в областта на културата, науката и образованието, развиващо се на базата на двустранни документи. На тази основа се осъществява също академичен обмен на студенти. Друг акцент от срещата на двамата премиери бяха туристическите връзки между България и Армения, за чието развитие помага географската близост между двете страни, сходния бит, религия и култура.

     Haskovo.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини