КЗП не откри двоен стандарт при храните

"Първият най-важен извод е, че по линия безопасност на храните и напитките няма никакво съмнение, че това което се продава на българския пазар, както и в останалата част на Европейския съюз, е безопасно съгласно въведените стандарти. На второ място, също толкова важно по значение, виждаме, че понятието "двоен стандарт" изведнъж придобива малко по-различна украска, ако изобщо можем да говорим за такъв. Най-малкото става ясно, че такъв няма по оста Изток-Запад".

Това заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов на пресконфренция във връзка с резултатите от изпълнението на проекта "Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики в България".

Представен беше доклад със сравнителен анализ от проведените по единна методология тестове и изследвания на храни и напитки, закупени от страните Гърция, Португалия, Унгария, Испания, Германия и на аналозите им от търговската мрежа в България.

В рамките на проучването са изпитани 11 продукта. При два от тях (консерви с грах и царевица) се наблюдава значително различие в показателите. Други 4 продукта (масло, шоколад, шоколадови бонбони, риба тон) имат минимални и несъществени за качеството разминавания. При 5 продукта (зехтин, спагети и три вида алкохол) не се установяват статистически доказуеми различия.

При извършването на тестовете е била създадена работна група от представители на КЗП и БАБХ, Министерство на икономиката и научни институции.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов изрази мнение, че би трябвало да се въведе дефиниция в законодателството на понятието "съществена разлика", да се обясни какво представлява и да се сложат граници, ако трябва по продуктови групи.

"И когато такава е налице, това категорично да бъде признато за нелоялна търговска практика и този, който го прави, да бъде санкциониран. Ако той желае - след като му е известно, че има такива съществени разлики в продуктите, които продава на различните пазари, да ги запази, защото има някакви други аргументи - например, вкусови предпочитания, което също е доста субективна категория, той трябва да отбележи това върху опаковката, да регистрира друга търговска марка на продукта или да го представи като разновидност, но да е ясно за потребителите какъв точно е продуктът", обясни още Маргаритов.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кз
    КЗП,БАБХ
    0 0
    18:01, 12 фев 2020
    ДГДухате,не ви вярвам.Платени и зависими сте от големите търговски вериги и производителите.Всеки който има възможност си пазарува храни,перилни препарати и др. на запад от Сърбия или от Гърция и Турция.Вие си дрънкайте заучените фрази на никой не пречите и никой не ви вярва.
Последни новини