Директорът на новините на bTV ще съди Валери Симеонов

Директорът на "Новини, актуални предавания и спорт" в Би Ти Ви Венелин Петков обяви, че ще съди зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов (НФСБ).

Заявката му е отговор на твърдението на Симеонов пред сутрешния блок на БНТ, че Петков и водещият на Би Ти Ви Антон Хекимян са корумпирани, защото не са дали трибуна на съдружника на Васил Божков в "Ефбет" Цветомир Найденов за негови престъпни схеми. Преди две седмици Найденов обвини Би Ти Ви и "Дневник", че не са публикували информация, която им е предоставил за Божков. Тогава "Дневник" излезе с отговор, че част от твърденията на Найденов не са били потвърдени, а друга част са били неверни и припомни, че медиите не са длъжни като "пощенска кутия" да пускат към публиката всичко, което някой някъде им е казал. Цялата позиция вижте тук.

Днес Валери Симеонов определи като корумпирани и българите, тъй като "всеки масово го прави", като посочи даване на подкупи на пътните полицаи, в здравеопазването и др., но изключи себе си от тази категория, "защото съм се изграждал по някакъв друг, различен начин". Симеонов каза, че може да посочи и други корумпирани журналисти, но остави без отговор подканване от страна на водещата да ги назове.

Няколко часа по-късно с позиция излезе "БТВ медиа груп", а Венелин Петков съобщи във фейсбук, че ще съди Симеонов.

"Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", написа Петков. В отговор на твърденията на Симеонов, че всеки, разбрал за престъпление, е длъжен да го докладва на разследващите, той посочва, че представените от Цветомир Найденов документи пред телевизията са жалбите му до прокуратурата.

"bTV Media Group заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата", се казва в позиция на медийната компания, публикувана на сайта на Би Ти Ви. От там определят твърденията на Симеонов като безпочвени и напомнят, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация.

"Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно. Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията относно същността на журналистиката и нейната роля в обществото", се казва в позицията.

В социалната мрежа реагира и водещият на сутрешния блок Антон Хекимян.

"Това петно не стои на моя ревер, г-н Симеонов. За пореден път овластен си позволява да отправя директни обвинения, внушения и заплахи срещу журналисти в национален ефир без никакви основания и доказателства! Нямам притеснения, защото във всяка ситуация следвам принципите на професията", написа той във фейсбук. "Всеки човек трябва да носи отговорност за думите и действията си, особено когато е зам.-председател на Народното събрание", казва още водещият.

По-късно Асоциацията на европейските журналисти-България осъди атаката на Симеонов срещу журналистите и заяви, че тя "вероятно е и част от целенасочена атака срещу две все още критични медийни групи" и е "част от голямата война за овладяване на медийния сектор". Цялата позиция на съсловната организация вижте тук.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ша
    Шайка
    0 0
    18:26, 11 фев 2020
    Другаря от Долни чифлик много се накраде в името на България.
  • 2
    Зр
    зрител
    3 0
    18:56, 11 фев 2020
    Босвор тв позната като БТВ е най-продажната платена телевизия манипулатор на зрителите!!! В Петков е за съдене защото му се плаща да ни манипулира !
  • 3
    Ра
    Рали
    0 0
    19:34, 13 фев 2020
    Дали са корумпирани,не зная, но определено новините им са насочени към всичко лошо,което се случва у нас.То убийства,изнасилвания, кражби,катастрофи.Една добра новина няма по бтв.Положителна новина би била заплатата,която тези юнаци получават,за да ни облъчват .
Последни новини