На 103 години почина Кърк Дъглас

Изображение 1 от 5

    Почина Кирк Дъглас. Един от последните актьори от „златната ера“ на Холивуд живя повече от век и ни напусна на 103-годишна възраст.

    По време на дългата си кариера Кърк Дъглас участва в почти сто филма на велики режисьори, сред които Стенли Кубрик, Били Уайлдър, Уилям Уайлър, Винсент Минели.

    "Често актьорът представя злодей, аморален тип или самонадеян крадец. Кърк Дъглас се грижеше да омекоти твърдостта си с внушения за болка, остроумие и симпатия", казва Американският филмов институт, който го нарежда на 17-о място в списъка на най-великите легенди на големия екран.

    Дъглас е роден с името Исур Даниелович Демски в Ню Йорк на 9 декември 1916 г. в семейството на неграмотни еврейски руски имигранти, единствено момче с шест сестри. Беше трудно, казва той по-късно. С бедно семейство, антисемитизъм и баща алкохолик, е принуден да изкарва прехраната си като мияч.

    "В известен смисъл винаги съм се чувствал отвън как гледам навътре. Това е моят произход, по дяволите. Баща ми беше неграмотен руски имигрант, най-ниското стъпало", каза той в статия за New York Times. Мечтата му за спасение била актьорството и той започва да играе в гимназията, в крайна сметка влиза в Американската академия за драматично изкуство и променя името си. За да оцелее, е работил като сервитьор, общ работник и портиер.

    През 1941 г. той влиза на Бродуей, но начинаещата му кариера е прекъсната от службата във флота. След войната се отправя към Холивуд. Романтичните му завоевания са много, въпреки че веднъж казва, че никога не е броил, но те включват звезди като Рита Хейуърт, Марлене Дитрих, Джоан Крофорд и Ава Гарднър. Четиримата синове на Дъглас го последваха в киното.

    Отличените с Оскар актьор и продуцент Майкъл и Джоел са от брака му с актрисата Даяна Уебстър, с която се развежда през 1951 година. Три години по-късно той се жени за американката от белгийски произход Ан Буйдънс, от който брак се раждат Питър и след това Ерик, който почина през 2004 г. от свръхдоза.

    Дъглас няколко пъти победи смъртта. Той оцелява при катастрофа с хеликоптер през 1991 г. и инсулт през 1996 г., заради който почти не може да говори. На своя 100-и рожден ден през 2016 г. той приписва забележителното си дълголетие на втория си брак.

    "Той беше жива легенда", каза синът му Майкъл Дъглас.

    Ролята, която може би го обезсмърти като звезда, беше тази на непокорен роб на Римската империя, превърнат в гладиатор в епоса от 1960 г. "Спартак".

    Кърк Дъглас е номиниран за "Оскар" за ролята му на боксьор в "Шампион" (1949), безмилостен продуцент на филми в "Лошите и красавицата" (1952) и на измъчения художник Ван Гог в "Жажда за живот" (1956). Но единственият му Оскар идва през 1995 г. като почетна награда за цялостен принос "50 години като творческа и морална сила в общността на киното". Други главни роли изигра като френски редник в самоубийствена мисия през Първата световна война в „Пътища на славата“ (1957 г.) и американската легенда Док Холидей в „Престрелка при О.К Корал“ (1957 г.). Често актьорът представя злодей, аморален тип или самонадеян крадец.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини