ЦИК не приема жалби от партии?

ЦИКЕП не е разгледала постъпилите днес искания от Синята коалиция и партия „Лидер" за повторно преброяване на бюлетините от вота в неделя, предаде БНР.

Говорителят на комисията Бисер Троянов бе категоричен, че в Закона за избор на евродепутати няма описана процедура за повторно броене и недоволните могат да обжалват пред Конституционния съд.

Той каза още, че днес повторно преброяване на бюлетините е поискало и ДПС за конкретни секции. Тази жалба също ще остане без последствия.
Като юрист отново препрочетох Законa за избиране на членове на ЕП и там не можах да намеря процедура, при която това да стане възможно и технически осъществимо, заяви Троянов.

Преди всичко като централен изборен орган сме длъжни да спазим закона, а той ни е задължил в тридневен срок да обявим окончателните изборни резултати, което ще стане най-късно утре, 10 юни, и в петдневен срок от изборния ден да се обявят имената на депутатите, така че това задължително трябва да бъде съблюдавано и спазено от ЦИК, обяви Троянов.

Всеки един недоволен участник в тези избори може да атакува изборните резултати в 14-дневен срок чрез органи, които да са посочени специално в Конституцията, а не самите партии и коалиции, а това са една пета от народните представители, президентът на републиката, върховният административен и върховният касационен съд и други лица, които са изброени в член 180 от Конституцията на Република България, обясни процедурата по обжалването Бисер Троянов.

На въпрос дали това означава, че ЦИК няма да внесе жалбата в Конституционния съд, а трябва да има друг, който да го направи, ако се стигне до такава ситуация Бисер Троянов отговори така: Тоест не може жалбата да изхожда от представител на политическа партия или коалиция.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини