Няма да преподаваме фашизъм! Учители в Унгария срещу нов учебен план

Учителски синдикат в Унгария протестира срещу новия национален учебен план. Учителите обявиха, че изготвеният от управляващата партия Фидес план насърчава националистическа идеология и ограничава академичната свобода, информира "Ройтерс".

Премиерът на страната Виктор Орбан често е критикуван от Европейския съюз и правозащитни организации заради политики, които според тях вредят на демокрацията и на върховенството на закона в Унгария.

В сферата на образованието Орбан ограничи свободата на Унгарската академия на науките и принуди Централноевропейския университет да напусне страната.

Министерството на човешките ресурси обяви Националния основен учебен план (NAT) в петък. В него се посочва изискваният материал за обучение в училище.

Демократичният съюз на учителите се обяви против промените и призова за протести.

"Проблематично е, когато образователната рамка се основава на идеология вместо на професионални принципи. Трябва да бъде оттеглена", подчертават от синдиката в съобщение.

Учителите по история и литература излязоха с отделни съобщения, в които се оплакват, че учебният план лансира националистически автори и теми.

В плана са посочени 10-те най-важни унгарски автори. Сред тях е Ференц Херцег - страстен поддръжник на италианския фашистки диктатор Бенито Мусолини. Не е включен единственият унгарски нобелов лауреат Имре Кертес, който е удостоен с престижната награда през 2002 г. за книгите му, "които подкрепят крехкия опит на индивида срещу варварския произвол на историята", конкретно за Холокоста.

Запитан за критиката на синдиката, говорител на правителството отговори, че най-добрите експерти в Унгария са подготвили учебната програма след дълги професионални дискусии.

Министерството на човешките ресурси подчерта, че Унгария трябва да актуализира учебната си програма.

Протестиращите учители публикуваха снимки в социалните мрежи с хаштаг #noNAT и лозунги като "Няма да преподавам фашизъм".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини