Гърция укрепва границата си с Турция

Гърция засилва сигурността на сухопътната си граница с Турция, използвана от хиляди мигранти за тайно влизане в Европа, предаде АП.

За целта правителството в Атина отпуска допълнителна охрана, поддържана от мрежа от мощни камери за наблюдение.Гръцките мигрантски лагери на островите в Егейско море са залети от все повече нови пристигащи мигранти. По тази причина лагерите са нефункционални и силно пренаселени. През тази седмица се появиха подробности за план за създаване на плаваща бариера за блокиране на мигрантските лодки в Егейско море.

На североизточната сухопътна граница с Турция, която е по река Марица (Еврос гр. име), армията и полицията са започнали съвместни патрули. За целта полицията наема още 400 гранични служители.

"Вече започнахме съвместните патрули", каза Илиас Акидис, шеф на полицейския съюз в близкия град Орестиада. "И инсталирането на 11-те камери за наблюдение по поречието на реката." 

Гърция вече е издигнала 10-километрова ограда по протежение на част от границата, където реката се отклонява, оставяйки суха земя, през която мигрантите лесно могат да преминат.

Камерите ще бъдат издигнати на 50-метрови високи стойки и всяка от тях ще може да наблюдава 10-километрова отсечка от 200-километровата граница.

"Камерите ще покрият онова, което не можем да наблюдаваме напълно с персонал на място... защото това е дълъг участък на реката", каза Акидис.

В момента Гърция има най-голям брой пристигащи мигранти в Европа, с около 75 000 през миналата 2019 година - включително около 15 000 на Еврос. Това показват данни на агенцията на ООН за бежанци (UNHCR).

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ад
    Адолф
    0 0
    20:56, 2 фев 2020
    В морето ги хвърлете казах!!!!
Последни новини