Великобритания най-накрая напуска Европейския съюз, ентусиазиран Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън настоя Великобритания да бъде единна отново след годините на раздяла, тъй като най-накрая напуска Европейския съюз в петък, предаде "Блумбърг".

"Най-важното нещо, което трябва да се каже тази вечер, е, че това не е край, а начало", каза Джонсън във видео обръщение, което бе излъчено от кабинета му в 22:00 часа местно време, часове преди Великобритания да напусне блока."

Премиерът ще се срещне с кабинета си в Съндърланд, Североизточна Англия, като част от усилията да покаже, че се интересува от части на страната, където неговата Консервативна партия исторически не е била силна.

"Това е зората на нова ера, в която ние вече не приемаме, че вашите шансове за живот - шансовете на вашето семейство - трябва да зависят от това в коя част от страната, в която израствате," каза Джонсън. "Това е моментът, в който започваме да се обединяваме и изравняваме."

Съветът вчера прие с писмена процедура решението за окончателно приемане на споразумението за Брекзит с Великобритания от името на Европейския съюз.

Споразумението влиза в сила с излизането на Великобритания от ЕС на 31 януари 2020 г. в полунощ. Оттогава Обединеното кралство няма да бъде член на Европейския съюз и ще се възприема като трета страна.

Договореностите осигуряват подредено напускане на Великобритания. Покрива правата на гражданите, урежда финансовите сметки, преходния период, а също така включва протоколи за Ирландия/Северна Ирландия, Кипър и Гибралтар, управлението и други отделни въпроси.

Преходният период е до 31 декември 2020 г. Той предоставя повече време на гражданите и фирмите да се адаптират. По време на периода Великобритания ще продължи да прилага законите на ЕС, но няма да има представителство в евроинституциите. Може да бъде удължен веднъж до една или две години, ако двете страни постигнат съгласие преди 1 юли 2020 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини