Страх от пандемия: драстични мерки срещу новия коронавирус

Броят на заразените и починалите от новия коронавирус в Китай расте стремително. Страхът от пандемия накара Народната република, но и други страни в света да вземат драстични мерки.

Белодробното заболяване, предизвикано от коронавируса в Китай, взе нови жертви. Здравните власти съобщават, че броят на смъртните случаи е достигнал 170, а заболелите са 7 700. Вирусът вече се разпространил във всички китайски провинции. За пети случай на заразен човек междувременно се съобщава от Франция.

Извън границите на Китай са известни поне 50 случая на зараза с коронавируса. Четиримата пациенти в Германия, които лежат в една болница в Мюнхен, се чувстват добре - нямат нито температура, нито други симптоми. Заради лавинообразното нарастване на случаите, Световната здравна организация (СЗО) днес отново свика кризисния си съвет.

"В повишена тревога"

Шефът на СЗО Тедрос Адханом изрази съжалението си, че миналата седмица е бил подценен глобалният риск от зарази, а неговата организация го оценила само като „умерен".

В същото време Майкъл Райън, който отговаря в СЗО за кризисните случаи, похвали китайските власти за начина, по който действат. Досега извън Китай има само няколко десетки случая на коронавирус, а това се дължи най-вече на строгите мерки, които взеха в Китай, каза той. Райън предупреди обаче, че „целият свят трябва да бъде в състояние на повишена тревога".

Редица авиокомпании прекратиха полетите си към и от Китай. Сред тях са „Луфтханза", „Бритиш Еъруейз" и американската „Юнайтед Еърлайнс". Други компании възнамеряват да ги последват или поне да ограничат трафика с Китай. След като Монголия вече затвори цялата си граница с Китай, същото направи и Казахстан. Успоредно с това китайските власти наложиха изключително строги ограничения за пътуванията вътре в страната и изолираха цели градове.

Улиците в Ухан са практически безлюдни, Китайската футболна федерация отложи всички мачове, отменени бяха и други национални и международни спортни прояви. Бизнесът също реагира. Шведският концерн ИКЕА обяви, че затваря половината от магазините си в Китай, а „Макдоналдс" затвори всички свои ресторанти в най-засегнатата провинция Хубей.

Евросъюзът предприема мерки, за да евакуира от Хубей около 600 свои граждани, сред които има и българи. Редица държави също се опитват да изтеглят свои граждани от Китай. Япония вече евакуира с два самолета над 400 свои граждани от Ухан. 195 американски граждани вчера се завърнаха в родината си и бяха поставени под 72-часова карантина. И германското правителство подготвя изтеглянето на свои граждани от Китай. Засега има сведения за 90 германци, които се намират в района на Ухан, като нито един от тях до момента не е заразен.

В най-близко време тези хора ще бъдат евакуирани с военен самолет и ще бъдат поставени под двуседмична карантина, съобщи германското Министерство на външните работи. Специалистите смятат, че вирусът има инкубационен период именно от две седмици, преди да се появят първите симптоми като висока температура и кашлица. Според най-новите резултати на медицинските изследвания, проведени в Китай и Япония, коронавирусът може да се предава от човек на човек дори и преди да се появят първите симптоми като температура и кашлица.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ак
    актуално
    0 0
    17:46, 30 яну 2020
    Починалите са стотици, а заразените - десетки хиляди.
Последни новини