Промените в закона за хазарта минаха на първо четене

Промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, които предвиждат само държавата да организира лотарийни игри, бяха приети на първо четене от парламента днес.

Той беше подкрепен от 116 народни представители. "Против" бяха двама, а 68 се въздържаха.

Законът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Законът беше приет на първо четене на фона на акции на прокуратурата в Държавната комисия по хазарта, офисите на фирмите на Васил Божков, който стои зад двете най-големи лотарийни игри, както и в помещенията на "Национална лотария".

Това даде повод на депутата от БСП Антон Кутев да обяви, че с този синхрон държавата действа като организирана престъпна група, която отнема бизнеси. "Не съм се срещал с Божков, не съм говорил с него, не защитавам неговите интереси, но съм притеснен докъде ще стигне това. Ще има тежки последици", допълни той.

БСП: Няма болни от лотарийна зависимост

По време на дебатите най-активни бяха депутатите от БСП, които обявиха, че ще гласуват въздържал се. Аргументите им са, че се ограничават само лотарийните игри, а не всички хазартни игри.

"Говорих с двама психолози, дали е провеждано лечение на болни, зависими от лотарийни игри. Те ми казаха, че нито един болен от лотарийна зависимост не е търсил помощ от тях", каза народният представител от левицата Тодор Байчев.

Той допълни, че за сметка на това масово е търсенето на помощ от зависими от игри на карти, ротативки, едноръки бандити, рулетка и други.

"Трябва да се ограничат залите за хазартни игри, където се генерира и престъпна дейност - наркотици, проституция, грабежи, незаконна лихварска дейност, пране на пари, бихме могли да разширим този законопроект", каза още Байчев.

Симеонов: Не се нарушава конституцията

В отговор вносителят на текстовете Валери Симеонов обясни, че лотарийните игри са най-опасни, защото имат над 50% дял в хазарта. "А и все от някъде трябва да се започне", допълни той. Симеонов посъветва колегите си от БСП да внесат и те свой предложения за ограничаване на хазарта.

В отговор Антон Кутев от БСП обяви, че между първо и второ четене на закона ще предложи разширяване на обхвата на държавния контрол върху хазарта, като той обхване и казината. "Ще следя с интерес как ще реагирате на тях", каза Кутев по адрес на Симеонов.

Тодор Байчев от БСП посочи още, че има държави, в които лотариите се организират само от държавата, но това е записано в тяхната конституция. От друга страна, българската не посочвала хазарта като дейност, за която е разрешено да има държавен монопол.

В отговор Валери Симеонов посочи, че е имало консултации по тази тема и вносителите на текстовете получили уверение, че няма нарушение на конституцията. "Сезирайте Конституционния съд, ако искате", допълни той.

Гечев: В агенцията по хазарта само дирекция "Водоплаващи птици" няма

Георги Търновалийски от БСП се възмути, че на приемането на текстовете не присъства представители на комисията по хазарта и Министерството на финансите, към които имал въпроси. Той изрази и мнение, че при положение че има и законопроект на МФ, е трябвало двата проекта да се синхронизират.

В отговор Валери Симеонов посочи, че законопроекта на МФ касае други членове и още е далеч от влизане в парламента. Както е известно, в момента тече неговото обществено обсъждане. Законопроектът предвижда Държавната комисия по хазарта да се превърне в Национална агенция по хазарта и се променят таксите, които дължат организаторите на лотарии и спортни залагания.

Валери Симеонов обобщи, че намеците за преразпределение на бизнес са неоснователни и в рамките на това управление такова нещо не може да се случи. "Наш общ дълг е да положим усилия за опазване здравето на нашите сънародници", каза още той.

На няколкото въпроса защо промените се правят сега Симеонов обяви, че причината е в избухналия преди няколко месеца скандал, от който ставало ясно, че държавата е била сериозно ощетена от организаторите на лотарийни игри.

По този повод Румен Гечев от БСП посочи, че това само доказва, че Държавната комисия по хазарта и всички контролни органи не си вършат работата. "Къде са държавните институции, които са допуснали загуби за стотици милиони? НАП, Министерство на финансите, не едното - двете очи са си затворили. Агенцията по хазарта е пълна с дирекции, само няма дирекция "Водоплаващи птици", но няма контрол", обобщи той.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ша
    Шайка
    0 0
    13:43, 29 яну 2020
    Боци Маймуната и ********* откраднаха поредния бизнес със съдействието на подлогата Гешеff.
Последни новини