Чака ни голямо разкопаване - вторият воден цикъл на Смолян е пред старт

Изображение 1 от 3

    Над 90 милиона лева с ДДС ще струва реализацията на водния проект в Смолян, или така нареченият втори воден цикъл. Той обхваща няколко поръчки за мащабни ремонти на ВиК инфраструктурата в областния град. Процедурите по възлагане вече са приключени и няма обжалвани. Предстои подписването на договорите с изпълнителите на строителството и надзорниците, заяви управителят на дружеството инж. Мариян Николов.
    Интегрираният воден проект за Агломерация - Смолян на държавното дружество "ВиК" е обезпечен със средства от Оперативна програма "Околна среда". 68 милиона е безвъзмездната финансова помощ, а дружеството трябва да съфинансира 8 милиона лева. И тъй като "ВиК" не разполага с толкова средства, ще тегли заем. В плащането на лихвите по него ще участват всички смолянчани, или поне тези, които редовно си плащат водата. Защото в част от планираното й увеличение, което от януари вече е факт, влиза и този инвестиционен кредит.
    Но пък парите ще бъдат вложени в наистина мащабни ремонти. В града предстои да се подменят и изградят общо 24 километра водопроводи и 45 километра канализация. Ще се изгради третично стъпало на пречиствателната станция за отпадни води за отстраняване на азот и фосфор. Ще се подменят и съоръжения в двете пречиствателни станции за питейни води - "Превала" и "Хубча".
    По думите на инж. Николов финансовото състояние на „ВиК е относително стабилно през годините.
    „Само увеличението на ел.енергията през миналата година нарушава баланса на предприятието, тъй като това увеличение не е отразено в цените за м.г. Повишаването на цените от началото на 2020г. не покрива разликата от предвидените по бизнес плана и действително направените разходи за ел. енергия през 2019 г. в рамките на над 300 000 лева". В бизнес плана е разписано и увеличението на водата. То е в рамките на 6%, колкото е и инфлацията за двете години, минали от последното поскъпване. Затова Николов го определи по-скоро като индексация.

    Величка Петкова

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини