Пловдивската областна администрация предупреждава: Не консумирайте риба от Марица!

Изображение 1 от 3

    Каназирева: Предприети са всички мерки, институциите работим съвместно

    Населението да не консумира риба и да не ползва вода от реката в района на замърсяването.

    Сигнал за голямо количество мъртва риба в река Марица при моста на квартал Полатово на Стамболийски е получен тази сутрин на тел. 112. Веднага са уведомени  МВР, РИОСВ, Басейнова дирекция, Областната дирекция за безопасност на храните в Пловдив. Това съобщи областният  управител Дани Каназирева, която заедно с представители от всички иснституци извършиха спешна проверка на мястото. 

    Към момента е установено, че източникът на замърсяването на реката е  от района на Пазарджик като по течението на реката е стигнало и до района на Пловдив. 

    По случая е сезирана прокуратурата и в двете области и е образувано досъдебно производство. Органите на реда охраняват засегнатите зони. Взети са проби като първите резултати от бързите тестове се очакват в късния следобед. 

    „Първоначалните данни говорят за токсично отравяне, затова и предприетити мерки са много сериозни. Изпратили сме съобщения до общините Пловдив и Първомай за да информират и предупредят населението да избягва консумацията на риба от река Марица, както и да ограничи достъпа на хора и животни до водата до изясняване на причините и естеството на замърсяването, коментира Каназирева. По думите й подадена  е информация към ВиК-Пловдив да се следи качеството на питейната вода и ако е необходимо да се вземат проби от водоизточниците до изясняване на случая.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини