Франция се отказа от въвеждането на спорния данък за големите IT компании

Франция и САЩ стигнаха до съгласие относно спорния френски „цифров данък“. Ако той бе въведен, щяха да пострадат някои от най-големите технологични компании на САЩ.

Да си припомним, че Франция прие закон, според който големите IT компании, предоставящи цифрови онлайн услуги, трябва да плащат данък в размер на 3% от годишния си приход, получен от френските потребители. САЩ разкритикува този документ, като американското правителство заяви, че данъкът е предназначен единствено за големите американски технологични компании, като Google, Facebook и Amazon. В отговор на въвеждането на новия данък САЩ заплаши, че ще въведе огромни мита на френските стоки.

В началото на тази седмица президентът на Франция Еманюел Макрон обяви в своята Twitter страница, че е провел „една отлична дискусия“ с президента на САЩ Доналд Тръмп, с когото са се споразумели за цифровия данък.

„Ние ще работим съвместно, за да изградим едно много добро споразумение, с което да избегнем въвеждането на високи мита“.

Изданието The Wall Street Journal съобщи, че Франция се е съгласила да отложи въвеждането на този данък до края на 2020 година, като едновременно с това САЩ няма да въвежда мида за френските стоки. Преговорите между двете страни ще продължат, като Франция и САЩ допълнително ще обсъдят данъците и митата, които ще влязат в сила след 2020 година.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини