20 °C

Новият коронавирус в Китай прескочил на хората от змии

Броят на заразените с новия коронавирус продължава да расте в Китай и бяха доказани случаи в други страни. Учените търсят отговор на  въпроса: Откъде дойде вирусът? Ново проучване, публикувано в Journal of Medical Virology сочи за най-вероятен източник змиите.

Проучването анализира генетичната последователност на новия вирус, известен като 2019-nCoV, и го сравнява с генетичните последователности на повече от 200 други коронавируси от цял ​​свят, които заразяват различни животни.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси - някои причиняват заболявания при хората, а други заразяват животни, включително камили, котки и прилепи, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). В редки случаи коронавирусите при животни могат да се развият, да заразят хора и след това да се разпространят между хората. Такъв беше случаят със SARS и MERS и изглежда, че е и с 2019-nCoV.

На следващо място, изследователите допълнително анализирали генетичната последователност на 2019-nCoV, за да търсят модели в генетичния код, които разкриват гостоприемника, който вирусът заразява. Въз основа на този анализ те стигнаха до заключението, че 2019-nCoV може да дойде от змии.

Двата вида змии, разпространени  Югоизточен Китай (откъдето е възникнала епидемията), са Bungarus multicinctus и Naja atra, или китайската кобра, посочват авторите.

Проучването установява също, че в резултат на генетична рекомбинация, 2019-nCoV има промяна в един от своите вирусни протеини, който разпознава и се свързва с рецепторите на клетките гостоприемници. Това разпознаване е ключова стъпка за допускане на вируса да влиза в клетките и промяната на този специфичен протеин може да е допринесла за способността на 2019-nCoV да прескача между видовете, от змии към хора, казаха авторите.

Те също така отбелязват, че змиите са сред животните, продавани на пазара за морски дарове в Ухан, където много от първите заразени са работили или посещавали, преди да се разболеят.

Все пак ще са необходими още изследвания върху животни, за да се потвърдят откритията, посочват авторите.

Засега има повече от 500 потвърдени случая и 17 смъртни случая, свързани с вируса в Китай, според BBC. Вирусът е открит в Тайланд, Япония, Южна Корея и Тайван, както и при жител на САЩ, който наскоро е посетил Ухан.

Световната здравна организация (СЗО) проведе заседание, за да определи дали вирусът представлява международна спешна ситуация в областта на общественото здраве, каквато бе обявена по време на епидемията от свински грип през 2009 г. и епидемията от ебола през 2014 г. Комитетът обаче не достигна окончателно решение по тази тема и обяви, че ще се събере на следващия ден (23.02).

Изследването: https://doi.org/10.1002/jmv.25682

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
03 юни 2020
Последни новини