15 °C

Общинските кметове обявиха бойкот на областния управител Никола Чанев

На състоялата се пресконференция на кметовете на област Кърджали беше обявено прекъсването на контактите с областния управител Никола Чанев, заради абсурдните му решения, които са в противоречие с провежданата политика на държавата и спират действията на общинските съвети. В пресконференцията участваха и седемте кметове на общини и председатели на общински съвети, като засвидетелстваха единодушие и твърдост в позицията си.

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис обяви още, че ще се иска среща с премиера Бойко Борисов за отговор по казуса. С позицията на кметовете на областта ще бъдат запознати всички парламентарни групи.

П О З И Ц И Я
На кметовете на общини и председатели на Общински съвети в област Кърджали

Ние – кметовете на общини в област Кърджали, работим през последните години в условия на продължаваща икономическа криза в нашата страна, липса на достатъчно финансиране от държавния бюджет и намаляващи приходи в общинските бюджети.  Въпреки трудностите,  успяваме да изпълним своите ангажименти пред нашите избиратели.

През октомври 2019 г. на проведените  местни избори  избирателите от област Кърджали  ни дадоха своята подкрепа за пореден път и ние спечелихме категорично изборите за кмет на община в седемте общини и мнозинство в Общинските съвети в Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Ардино, Джебел и Черноочене.

Спечелихме доверието на гражданите с реално изпълнени обещания и поети ангажименти за реализиране на редица политики и инфраструктурни  проекти, насочени към подобряване условията на живот.

През м.ноември 2019г. се отзовахме на поканата на областния управител Никола Чанев и изпихме „кафето на диалога“, което беше гарнирано от негова страна с уверение – „Готов съм да подкрепя всяко разумно действие, проект и инициатива, които са градивни и полезни за хората от региона.“  След тази среща се надявахме  да има реален и ефективен диалог между институциите, като се координират действията и усилията за реализиране на различни проекти в полза на хората.

През декември 2019г. общините и в област Кърджали, както десетки общини в страната,  предприеха действия за корекции на местните данъци и такси. Това стана в съответствие с призива на министър председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов „общините да  коригират местните налози, ако  искат модерна инфраструктура.“

Финансовият министър  заяви кметовете да не разчитат на държавата за финансиране на инфраструктурни проекти в населените места и им препоръча да вдигнат местните  данъци, които са „ изключително ниски“.

Министър Горанов каза:„Данъците, местните, са и като номинален размер, и като данъчна основа, и като данъчна ставка изключително ниски, за да може да се поддържа нормална общинска инфраструктура. И в този смисъл кметовете трябва да си преценят каква политика да водят. Сега в началото на този мандат, всеки кмет трябва да си поеме отговорността и да прецени каква политика да води на местно ниво.“Той препоръча да  не се объркват и възпитават грешно българските граждани, които живеят с усещането, че съществуват безплатни неща.

Към днешна дата решенията на ОбС в 5-те общини за корекция  размера на местните налози са обжалвани в съда от областния управител Никола Чанев, който е назначен на този пост от ГЕРБ и се очаква да провежда на областно ниво политиката на правителството. Това е прецедент в национален мащаб. И е логично да се запитаме – Чия политика  изпълнява загубилия изборите за кмет на община Кърджали областен управител  и каква политика е това  / да обявяваш в социалните мрежи, че ще обжалваш решението за данъците и таксите още преди то да е гласувано от ОбС / ?

Кой има интерес и защо да пречи на развитието на местните общини? Това отношение на правителството към общините със смесено население в област Кърджали  ли е и Н.Чанев ли е натоварен с реализирането на тази задача ?

Ако това е само плод на неговата“загриженост“ за хората, бихме искали да го попитаме – защо не реагирахте, г-н Чанев, на най-високото увеличение на цената на питейната вода в страната – в Кърджали, Момчилград и десетки села, от началото на 2020г.? Или Вашата цел е да правите всичко по силите си да проваляте усилията само  на местната власт да подобри състоянието на пътищата, тротоарите, водоснабдяването, жизнената среда, живота на хората от област Кърджали?

Защо години наред не помогнахте с терен за изграждане на модерен кучешки приют от 7-те общини, за да решим сериозния проблем с безстопанствените кучета? Защо не правите никакви усилия за старта на Околовръстния път на Кърджали?  Посочете една инициатива на община, чието реализиране сте подкрепили!

Вместо да сте олицетворение на толерантността, диалогичността и добрия тон като представител на държавната власт, Вие се изявявате като партиен функционер и контрольор на местната власт, опитвайки се да присвоите успехите на кметовете като свое дело и правите възможното да стопирате различни инициативи  за подобряване живота на местното население от страна на  общинските ръководства.

Ако това е Вашето разбиране за диалог, ние нямаме нужда от него."

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини