16 °C

Учени откриха връзка между замърсяването с ултрафини частици и инфарктите

Изображение 1 от 2

  Вече научихме много за замърсяването с фини прахови частици и вредите за здравето, която са свързани с тях. Но сега се появи нов участник в в списъка с опасни съставки на замърсения въздух - ултрафините частици.

  Учен от Йейл открива, че дори няколко часово излагане на ултрафини частици в околната среда, може да предизвика нефатален сърдечен удар.

  Инфарктът на миокарда (MI) е основна форма на сърдечно-съдови заболявания в световен мащаб. Ултрафините частици (UFP) са с размер 0.1 микрометър (100 нанометра) или по-малки (фините прахови частици са 10-2.5 микрометра). В градските райони основен източник на ултрафини частици са автомобилните емисии.

  Проучването, публикувано в Environmental Health Perspectives е първото епидемиологично изследване на ефектите на експозицията на UFP и сърдечните пристъпи, вкоето са изучени броя на частиците и дължината на частиците и концентрацията им на повърхността в часови интервали.

  "Това проучване потвърждава нещо, за което отдавна се подозира - малките частици на замърсяването на въздуха могат да играят роля при сериозни сърдечни заболявания. Това е особено вярно в първите часове на излагане", казва Кай Чен, доктор на Йейл School of Public Health и първият автор на изследването. "Повишените нива на UFP са сериозен проблем за общественото здраве."

  UFP представляват риск за здравето поради малкия им размер, голямата повърхност на единица маса и способността им да проникнат в клетките и да влязат в кръвоносната система.

  "Ние бяхме първите, които демонстрираха ефектите на UFP върху здравето на астматиците в епидемиологично проучване през 90-те години на миналия век", казва Анет Петерс, директор на Института по епидемиология в Хелмхолц център, Мюнхен и съавтор на изследването. "Оттогава са публикувани приблизително 200 допълнителни проучвания. Въпреки това епидемиологичните доказателства остават непоследователни и недостатъчни, за да се установи причинно-следствената връзка".

  С колегите си от Хелмхолц Център Мюнхен, Университетската болница в Аугсбург и Болницата в Нордлинген, Чън проучва данни от регистъра на всички случаи с нефатални случаи на инфаркт на миокарда в Аугсбург, Германия.

  Проучването разглежда повече от 5 898 пациенти с нефатален инфаркт между 2005 и 2015 г. Индивидуалните сърдечни пристъпи са сравнени с данни за замърсяване на въздуха с ултрафини частици по време на сърдечния удар и са коригирани за редица допълнителни фактори, като ден на седмицата, дългосрочната тенденция във времето и социално-икономически статус.

  В бъдещи изследвания учените ще търсят представителните показатели за тези ултрафини частици, и техните допустими стойности, както и рисковите групи хора, които са застрашени при превишаването им.

  Kai Chen et al. Hourly Exposure to Ultrafine Particle Metrics and the Onset of Myocardial Infarction in Augsburg, Germany, Environmental Health Perspectives (2020). DOI: 10.1289/EHP5478

  __________________

  Основната експозиция на UFPs е чрез вдишване. Обратно на вдишаните PM10 и PM2.5, ултра фините частици се отлагат в белите дробове, където имат проникват в тъканите и остават в тях, или се абсорбират директно в кръвния поток. От това следва, че ултра фините частици не се отстраняват лесно от тялото и може да имат незабавен ефект.

  Излагането на UFP, дори ако компонентите не са много токсични, може да причини оксидативен стрес, освобождаване на възпалителния медиатор и може да предизвика сърдечно заболяване, белодробни заболявания и други системни ефекти.

  Наблюдава се здрава връзка между нивата на фини прахови частици и рак на белия дроб и сърдечно-белодробната болест. Точният механизъм, чрез който експозицията на UFP влияе на здравето, остава да бъде изяснен, но се смята, че има ефектите върху кръвното налягане. Според предишно изследване, UFP са свързани с повишаване на кръвното налягане при ученици.

  На снимката: (A) Гама изображение след вдишване на Tc-99m радиомаркирани ултра фини въглеродни частици. (B) Гама изображение след вдишване на разтворим Tc-99m пертехнетат. (C) Снимка с гама камера след вдишване на Tc-99m радиомаркирани неразтворени ултра фини въглеродни частици. Източник: Public domain

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  28 мар 2020
  Последни новини