Путин праща Чайка в Северен Кавказ

Бившият генерален прокурор на Русия Юрий Чайка получи предложение да стане пълномощен представител (на президента) във федералния окръг Северен Кавказ. Това съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Според официален представител на Кремъл, все още не е подписан официален указ. В същото време Чайка, научавайки за решението на руския лидер да го изпрати в Северен Кавказ, благодари на президента за предложението му.

В момента длъжността на пълномощен представител във Федералния окръг Северен Кавказ се заема от Александър Матовников, който беше назначен на този пост през лятото на 2018 г.

Путин освободи Чайка от поста главен прокурор преди ден. За освободения пост на главния прокурот президентът предложи кандидатурата на заместник-председателя на Следствения комитет (СК) Игор Краснов.

Юрий Чайка е на 68 години, той стана главен прокурор през юни 2006 г. Преди това той е бил министър на правосъдието в продължение на седем години.

Институцията на пълномощните представители съществува от 2000 година в РФ. Те се считат за част от президентската администрация и се назначават и освобождават от президента. През първите 10 години на този пост в петте федерални окръга са назначавани предимно висши фигури с кариера в силовите структури. Сегашният пълномощен представител в Северен Кавказ Александър Матовников е завършил висшето училище на КГБ, участвал е във войната в Афганистан, има чин генерал-лейтенант и е член на Съвета за сигурност на РФ. Окръг Северен Кавказ е обособен през 2010 год и до момента пълномощните предстватели там са назначавани на две години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини