8 °C

Два малки острова в Индонезия потънаха, още четири са на път

Два малки острова в Южна Суматра са изчезнали в резултат на повишаващото се морско ниво, предизвикано от изменението на климата, а четири други острова са на ръба на изчезването, твърди Индонезийският форум за околна среда (Walhi).

Остров Бетет и остров Гундул са потопени, като понастоящем са на един метър и три метра под морското равнище, според данни на Walhi.

"Тези острови бяха необитаеми. Един от островите, Бетет, е част от националния парк Бербак-Сембиланг “, каза във вторник (14 януари) изпълнителният директор на Walhi Южна Суматра Хайрул Собри.

Ръководителят на парка потвърждава, че остров Бетет е под вода и че островът е потъвал от известно време.

Националният парк Бербак-Сембиланг, който през 2018 г. беше обявен за световен биосферен резерват от Юнеско, е дом на мангрови горички и на богата флора и фауна.

Според Walhi, тропическа страна като Индонезия е по-уязвима от ефекта на глобалното затопляне, особено в Южна Суматра, където хората зависят много от въглища, нефт и природен газ, като по този начин допринасят за емисиите на парникови газове.

Други фактори, които са причинили потъването, включват зависимост от химическите торове в селскостопанския сектор, което причинява утаяване на земята и щети на дренажните басейни, както и прекомерния добив на подземни води за промишлеността, каза Хайрул.

Ако не бъдат положени значителни усилия за справяне с непрекъснато нарастващите океани, четири други острова в района с кота по-малко от четири метра над морското равнище биха могли да изчезнат рано или късно, казва Хайрул.

Остров Бурунг в момента е на кота морско ниво, остров Калонг и остров Салах Намо са на два метра над морското равнище, остров Крамат е на три метра над морското равнище.

Повишаващите се морски нива, които идват с по-нататъшно затопляне на земята, особено застрашават архипелагичните страни като Индонезия, където в момента милиони хора живеят в ниско разположените крайбрежни райони на около 17 000 острова.

Според Walhi, в момента има 23 малки острова, разположени край източния бряг на Южна Суматра. Някои от островите са необитаеми, но на други, като остров Салах Намо живеят хора.

Хората, живеещи на остров Салах Намо, са преместили къщите си на десетки метри от мястото, където първоначално са били построени. Повечето жители на острова се преместили тук през 1970 г., в търсене на по-добър живот, като засаждат ориз и стават рибари. През 1990 г. имало големи поляни пред къщите на хората, където можели да спортуват и децата да играят заедно, но сега нещата са различни. Вече няма поляни и много от хората също са се преместили оттук.

Южна Суматра има 1,2 милиона хектара торфени зони, които естество поглъщат въглерод и абсорбират CO2 от атмосферата - около 15% от територията, дейностите по обработване, преобразуването на земята в селскостопанска и горските пожари са причинили изсъхването на торфените площи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
20 фев 2020
Последни новини