Бившият областен управител на Перник отрича, че е осуетила въвеждането на воден режим

Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова опроверга в отворено писмо до медиите твърденията на бившия управител на ВиК Перник Иван Витанов, че е осуетила навременното въвеждане на воден режим в Перник заради изборите, съобщи БНР.

Вчера прокуратурата разпространи част от доказателствата по делото за кризата с водата в Перник, сред тях и разпита на самия Витанов.

Пред спецразследващите Витанов казва, че е поискал с писмо въвеждане на режим през октомври, когато в язовира е имало около 8 млн. куб. м вода, но на среща със Соколова и още няколко души, бил попитан "дали си представя какво ще последва от евентуално въвеждане на воден режим преди изборите".

Соколова нарича тези твърдения "изопачаване на истината" и "внушения".

Тя припомня, че необходимостта от въвеждане на воден режим се определя от ВиК оператора, а въвеждането му в една община не става с подписа на областния управител, тя излага своята версия за срещата с Иван Витанов по повод писмото му от октомври, в което говори за хипотеза за въвеждането на воден режим на по-късен етап, предвид намаляването на обема на язовир "Студена", продължаващата липса на валежи и честите аварии на ВиК мрежата.

На срещата тя настояла той да информира на пресконференция перничани за задаващия се проблем, но Витанов обяснил, че не може. Защото няма PR и няма опит в тази дейност. Затова пресконференция е била организирана, но от нейния екип на 11.10.2019 г.

"Съдействах и предприех много действия - срещи с министри, със зам.-министри, с експерти, с които обикаляхме района и търсехме начини да преодолеем или поне да минимализираме кризата. Експертите, които сега добавят воден обем в язовир "Студена", бяха открити и представени от мен в МРРБ. Документи за това предоставих на съответните органи", пише Ирена Соколова.

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини