Гурбетчии от Даскалово дариха хладилна инсталация за покойници

Айхан Сали и баща му Сали Вели от чернооченското село Даскалово, които са гурбетчии в Западна Европа, дариха преносима хладилна инсталация за съхранение на покойници на Община Черноочене.

„От години проблемите, изпитвани в дните на погребението на хората са известни“, каза кметът на Община Черноочене Айдън Осман. Той благодари на дарителите.

Айдън Осман заяви, че преносимата инсталация ще се съхранява в централната джамия на Черноочене. При изявена нужда ще се предостави на семействата на покойниците.

Камерата ще запазва тялото на покойника продължително време в домашна обстановка, както лятото така и зимата. През топлите дни предотвратява хигиенно-санитарни проблеми с тялото при поклонението в дома или при транспортиране на трупа на дълги разстояния. През студените дни няма да е нужно да се изключва отоплението в помещението където е покойника.

Кметът Айдън Осман припомни, че от близо 5 години Община Черноочене разполага със специализиран автомобил за погребални нужди като дарение от побратимената община Селчуклу – Кония в Република Турция.

Исмет ИСМАИЛ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини