САЩ са против втората линия на Турски поток през България

САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток", която минава през България. Те разглеждат разклонението за доставки на газ за Югоизточна Европа като геостратегически проект на Русия. Това заявява зам.-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл в интервю за БНР, което ще бъде излъчено в събота.

Хейл е №3 в Държавният департамент на Съединените щати.

"Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници. Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия. Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността.", заявява Хейл.

САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни, посочва той.

„Тук, в Америка, сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, казва американският дипломат.

Източник: offnews

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ха
    ХАНКО БРАТ
    8 -1
    13:25, 10 яну 2020
    Демокрация,укрепване на демокрацията бля,бля,бля.Във България няма демокрация а див капитализъм започнат от продажната и алчна част от "бившите комунисти" и продължен от техните отрочета и назначените от тях"капиталисти"(бизнесмени).Чудя се от къде е този ваш оптимизъм като България е в челото на негативните класации и копае на дъното.Превърнаха България в страна по- ниско стояща от страните в третия свят щом се превърнахме в тяхно депо за отпадъци.Увеличават данъците за стари автомобили с мотива че замърсяват въздуха ,без да отчитат че доста от тях са с газови уредби,а за горенето на боклука от Европа и Африка няма проблем той не замърсява.Когато видя в затвора корумпирани политици,съдии и чиновници с конфискувано имущество,тогава може да ми говориш за върховенство на закона.До сега за 30 години такова животно нЕма.Относно снабдяването с газ всеки би трябвало да купува от там от където му е изгодно .Пазарна икономика да го еВа,така рекоха че трябва да бъде вашите хора Ран и Ът.
    • Ба
      Банго Васил
      2 -1
      15:55, 10 яну 2020
      Нали искахте свобода на словото, защо сега ревете ?
  • 2
    Бб
    Ббанго Страхил
    3 -1
    16:02, 10 яну 2020
    Четох някъде че БОЙКАТА нашият Хубавец в едната ръка държал ИБРИК а в другата ПЕШКИР Какво значи това незнам

Още новини

Последни новини