Задействат процедура за ограничаване правата на Тръмп за военни действия срещу Иран

Ограничаване правомощията на президента Доналд Тръмп за военни действия по отношение на Иран ще поиска председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, съобщи неин говорител, цитиран от международните новинарски агенции.

Инициативата на Пелоси (Демократическа партия) е в контекста на убийството на висшия ирански генерал Касем Сюлеймани, извършено на 3 януари край летището в Багдад, Ирак, извършено по заповед на американския президент. То взриви тлеещото напрежение между САЩ и Иран. Иран обещаха свиреп отговор. Тръмп отвърна, че е набелязал 52 цели, които САЩ ще поразят бързо и силно, ако Иран ударят американци или американски обекти. Реагира и Ирак, а посланието на шествието в Багдад в почит на генерала, ръководил военните операции на Иран в Близкия изток, бе: „Смърт на Америка!". Днес стотици хиляди - по данни на иранските медии - милиони - се стекоха на погребението на генерала, а гневът на хората вече се насочва не само към Америка, а и към партньорите ѝ Израел, Германия, Франция. Европа призовава за сдържаност. Изявления в тази посока дойдоха от ЕС и от държавни лидери, към които днес се присъедини Великобритания.

В неделя иракският парламент гласува за експулсирането на американските военни от страната. Иран се оттегли от ядреното споразумение.

В писмо до конгресмените от Демократическата партия Пелоси им благодари за тяхното „патриотично лидерство“ по време на кризата с Иран и из разкрива плана си за резолюция с водещата роля на Елиса Слотин (Мичиган), бивш анализатор на ЦРУ и Министерството на отбраната по въпросите, специализирал във въпросите за шиитските милиции.

Резолюцията „потвърждава установените от дълги години отговорности на Конгреса да постановява, ако не бъдат предприети други действия от Конгреса, военните действия по отношение на Иран да бъдат прекратени в рамките на 30 дни“.

Сенатор Тим Кейн предложи подобна резолюция в Сената.

В събота Пелоси заяви, че е неудовлетворена от обясненията на Тръмп пред Конгреса по отношение на Иран, защото те „повдигат повече въпроси, отколкото са тези, на които отговарят“ и „повдигат сериозни и спешни въпроси за подбирането на точния момент“ за провеждането на американския въздушен удар, убил висшия ирански генерал Сюлеймани.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини