Тръмп заплаши Иран с 52 удара след убийството на ген. Солеймани

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че САЩ са се прицелили в 52 обекта в Иран и ще ги ударят "много бързо и много тежко", ако Техеран нападне американци или американски обекти в отговор на нареденото от Тръмп убийство на генерал Касем Солеймани.

Ръководителят на елитните части "Ал Кудс" и иракският паравоенен лидер Абу Махди ал Мухандис бяха убити в атака с дрон на 3 януари сутринта край летището в Багдад. Това взриви напрежението между САЩ и Иран. В отговор върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща „свирепо отмъщение", хиляди иракчани поискаха "смърт за Америка" на шествие в Багдад. НАТО прекрати мисията си в Ирак. Страхът от Трета световна война нараства. 

Тялото на иранския генерал бе върнато със самолет в Иран и днес вече е в родния му град Ахваз, където хиляди изпълниха улиците, за да го почетат. Ген. Солеймани ще бъде погребан във вторник в родния си град. В страната е обявен национален траур.

Чрез Туитър днес Тръмп коментира още, че Иран говори "много смело" за удари по американски цели. Той пише, че САЩ са идентифицирали 52 ирански цели, някои от които "на много високо ниво и много важни за Иран и иранската култура". На свой ред и той отвръща на аятолах Хаменей, че ударите биха били "много бързи и тежки", ако Техеран удари САЩ. Той допълва, че числото 52 съответства на броя заложници в американското посолство в Техеран през 1979 г.

Тази сутрин водената от Съединените щати военна коалиция в Ирак потвърди за две ракетни нападения срещу нейна база късно вчера. Едната цел е била базата Балад, където има американски войници. Не се съобщава за ранени военни, не е ясно има ли пострадали цивилни.

САЩ обвиняват Иран за много убийства през годините и нападението на посолството на Щатите в Багдад по-рано тази седмица.

На фона на ескалацията на напрежението Великобритания призова за сдържаност, германският външен министър Хайко Маас обяви, че ще опита чрез директни разговори с Иран да съдейства за намаляване на напрежението, а бъдещият канцлер на Австрия - Себастиан Курц предложи Виена да е домакин на среща на високо равнище Иран - САЩ за изясняване на противоречията между тях.

Малко след публикуването на президентското съобщение в Туитър сайтът на американска правителствена агенция изглежда беше хакнат от група, наричаща себе си "Група хакери за иранска киберсигурност". Съобщението на сайта на FDLP (Federal Depository Library Programme) гласеше: "Това е послание от Ислямска Република Иран".

"Няма да спрем да подкрепяме приятелите си в региона: потиснатия народ на Палестина, потиснатия народ на Йемен, народа и сирийското правителство, народа и правителството на Ирак, потиснатия народ на Бахрейн, истинската съпротива на муджахидините в Ливан и Палестина, (те) винаги ще бъдат подкрепяни от нас.

На сайта беше публикуван обликът на президента Тръмп, ударен в лицето и с кървяща уста. "Това е само малка част от иранска киберсила!" - пишеше още в сайта.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини