През 2019 г. на пътя в Осло е загинал 1 човек - руски дипломат

Само 1 човек е загинал по пътищата на столицата на Норвегия - Осло, през изминалата 2019 година. За първи път в статистиките за цялата страна не присъстват деца под 16-годишна възраст, съобщава местният вестник Аftenposten. През 2017 г. трима души са убити при пътни инциденти в Осло. През последните 50 години, столицата на Норвегия отчита драстичен спад на катастрофите по пътищата си. Най-тежка е била 1975 г., когато загиналите са 41 души.

Извън Осло на пътя са загинали 110 души, в стравнение с 2018 г., когато загиват 108 души.

Също така, през 2017 година, Норвегия отбелязва и най-ниския брой хора, загинали на пътя в Европа - 20 смъртни случая на 1 милион души.

Според Independent, най-опасните държави в ЕС остават България и Румъния, които имат средно повече от 90 смъртни случая на 1 милион души.

Осло има 673 000 жители. За сравние, за първите 9 месеца на миналата година в Пловдив, който е с население от 505 663 души, загиналите на пътя са 12. 

Най-популярният руски блогър Иля Варламов си е направил труда да провери кой е загиналият в Осло и при какви обстоятелства. Това е руски дипломат, който е загинал зад волана на колата, която е управлявал, като се е забил в трамвайна спирка. Инцидентът се е случил на 20 юни 2019 г. 

Успехът на Норвегия е в следствие на план Vision Zero, който страната въвежда през 2002 година за намаляване на жертвите на пътя. Норвегия намалява ограничението за скоростта по пътищата си и насърчава закупуването на коли, с висока оценка при краш тестовете. Обмисля се планът на Норвегия да бъде приложен от Европейската комисия.

От началото на миналата година в центъра на Осло не е възможно паркирането в центъра. Премахнати са последните 700 точки за паркиране и са заменени от велоалеи, растения и пейки, като част от визия за градски център без коли.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини