Как да пазим сърцето през зимата

Студеното време крие рискове за хората със сърдечносъдови заболявания, пише Times Now News и цитира препоръките на Американската кардиологична асоциация. Специалистите посочват, че особено внимателни трябва да са хората с исхемична болест на сърцето, които често страдат от стенокардия (болки в гърдите, дискомфорт).

Ниските температури влияят негативно на сърцето и кръвообращението, но някои мерки могат да помогнат да съхраним здравето си. Ето какви са препоръките на кардиолозите от асоциацията:

1. Обличайте се многослойно, ако се налага да излизате навън - няколко слоя дрехи по-добре запазват топлината на тялото.

2. Избягвайте прегряването - то може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове и да предизвика понижаване на кръвното налягане, особено при хора с хронични сърдечни болести. Когато артериалното налягане рязко пада, рязко намалява кръвоснабдяването в сърцето, което създава предпоставки за сърдечен пристъп.

3. Избягвайте алкохола, цигарите, кофеина, тъй като те имат способността да свиват кръвоносните съдове, което може да създаде проблем за сърцето.

4. Хранете се с топлия ястия и напитки, тъй като те доставят необходимата енергия за поддържане на топлината на тялото.

5. Запознайте се със симптомите на сърдечния пристъп - задушаване, неритмичен пулс, гадене, виене на свят, болки в гърдите, гърба или челюстите.

6. Почивайте и се хранете пълноценно, особено ако сте с вирусна инфекция. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите някой от споменатите симптоми.

7. Проверете състоянието на сърцето си и обсъдете с лекаря си какви са рисковете за сърдечното ви здраве в студените дни.

8. Научете се да оказвате първа помощ на човек със сърдечен пристъп, съветват от асоциацията. Адекватната намеса утроява шансовете на пострадалия да оживее.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини