САЩ ликвидираха ирански генерал с ракетен удар по летището в Багдад

Командващият на иранските спецчасти Бригади Ал Кудс генерал Касем Сюлеймани е убит в четвъртък вечер при ракетни атаки на летището в Багдад. Заедно с него загинаха и високопоставени членове на шиитската милиция в Ирак ал-Хашд ал Шааби, ранени са 12 иракски войници.

Пентагонът заяви, че по нареждане на президента Доналд Тръмп в Багдад е бил убит при ракетен удар командващият елитните ирански Бригади Ал Кудс генерал Касем Солеймани, предадоха Франс прес и ДПА.

"По нареждане на президента американските въоръжени сили предприеха решителни отбранителни действия за защита на американски официални лица и военнослужещи в чужбина, като убиха Касем Солеймани", се казва в изявление на Пентагона.

Солеймани "активно е разработвал планове за нападения над американски дипломати и военнослужещи в Ирак и в целия регион. Той също така е одобрил извършените тази седмица нападения над посолството на САЩ в Багдад", се казва още в изявлението.

САЩ ще носят отговорността за всички последствия от убийството на командира на елитните ирански Бригади Ал Кудс, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Франс прес..

Смъртта на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани в американски въздушен удар в Багдад по заповед на президента Доналд Тръмп е "изключително опасна и безразсъдна ескалация", написа той в отговор в Туитър 

Зариф заяви, че убийството на Солеймани е "акт на международен тероризъм от страна на САЩ", предаде ТАСС.

Солеймани беше най-ефективната сила в борбата с "Ислямска държава", Ал Каида и сирийската групировка Фронт Ан Нусра, заяви Зариф, цитиран от Ройтерс.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини