5 °C

Магнитният полюс на Земята пресече Гринуич

Магнитният северен полюс на Земята, който се скита по-бързо от очакваното през последните години, пресече основния меридиан.

През последните две десетилетия магнитният север се отдалечава от предишното си място в канадска Арктика към Сибир със скорост около 55 километра годишно. Последният модел на магнитното поле на Земята, публикуван на 10 декември от Националните центрове за информация за околната среда и Британската геоложка служба, прогнозира, че това движение ще продължи, макар и вероятно с по-ниска скорост 40 км всяка година.

Този модел се използва за калибриране на GPS и други навигационни измервания.

Магнитното поле на Земята се произвежда от желязното външно ядро ​​на планетата и е сложно, но до голяма степен ориентирано север-юг. По причини, които не са напълно разбрани, но свързани с вътрешната динамика на планетата, магнитното поле в момента е в период на отслабване. Ето защо магнитният север се мести.

Към февруари 2019 г. магнитният север е бил разположен на 86.54 N 170.88 E, в Северния ледовит океан, според NCEI. (Магнитният юг по подобен начин не се приравнява с географския юг - към февруари 2019 г. беше на 64.13 S 136.02 E край бреговете на Антарктида.)

Учените издават нова версия на Световния магнитен модел на всеки пет години, така че тази актуализация през 2020 г. се очакваше. През февруари 2019 г. обаче те трябваше да пуснат актуализация предсрочно поради бързото движение на магнитния север. Моделът 2020 показва "Blackout Zone" около магнитния север, където компасите стават ненадеждни близо до истинския север. Новите карти също показват магнитния север източно от основния меридиан, който полюсът е пресекъл през септември 2019 г., според Newsweek.

Основният меридиан, или Гринуич, е меридианът, който е зададен официално на нула градуси, нула минути и нула секунди през 1884 г. Той преминава през Кралската обсерватория в Гринуич в Англия.

В момента не е ясно дали магнитните полюси на Земята се насочват към размяна на север и юг или магнитното поле скоро отново ще се засили. И двете събития са се случвали в историята на Земята, без да има значителен ефект върху живота. Съвременните навигационни системи обаче разчитат на магнитния север и ще трябва да бъдат калибрирани, докато полюсите продължават да се скитат. Вече например летищата трябваше да преименуват някои от пистите си, които имат имена въз основа на показанията на компаса.

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини