10 технологии, които на практика не съществуваха преди 10 години

Потребителските технологии изминаха дълъг път на развитие през последното десетилетие. В много отношения устройствата се подобряваха постепенно, но в някои случаи става дума за иновации, невиждани по-рано. 

В редовете по-долу са изредени 10 технологии, появили се за първи път в периода 2010-2020 г., селектирани от DigitalTrends. 

„Умните“ асистенти 

Идеята на компютър, който може да говори, че отколешна мечта (или кошмар) в научната фантастика от десетилетия. Днес технологията процъфтява, много компании са разработили свои виртуални помощници, а интелигентните устройства навлизат все по-широко сред масовия потребител, но първият такъв дебютира през 2011 г. Това бе Siri, виртуалният асистент в iPhone 4s. 

Смарт часовници 

Както и с асистентите с изкуствен интелект, и „умните“ часовници отдавна съществуват отдавна като идея. Реални измерения обаче те придобиха през 2012 г., когато в платформата за групово събиране на средства Kickstarter се появиха часовниците Pebble. Много играчи се пробваха на пазара през последвалите години и докато в началото на тези продукти се гледаше с известен скептицизъм, то днес излизат поредните поколения устройства на гиганти като Apple и Samsung. 

На „умните“ часовници вече не се гледа като на обикновен аксесоар към смартфона. Те дават възможност за проследяване на физически показатели и имат потенциала да спасяват животи чрез иновативни пациентски програми.

Добавена реалност 

Форма на добавената реалност (AR) се появява през 60-те години на миналия век, но на практика тя навлезе в живота на хората едва през последното десетилетие. Идеята започна да си проправя път с очилата Google Glass, които така и не пожънаха успех. Прост пример за потенциално голямото ѝ въздействие бе играта Pokemon Go, а отвъд това AR приложения като IKEA Place само подсказват, че има много други сфери, в които технологията може да процъфтява.

Виртуална реалност 

Oculus Rift се появи в Kickstarter през 2012 г. и успя да събере 2.5 млн. долара от 10 000 ентусиазирани фенове на идеята. Две години по-късно компанията за виртуална реалност бе придобита от Facebook за 2 млрд. долара. Подобно на AR, корените на VR технологията също може да бъдат открити назад в историята. Едва сега обаче тя търпи развитие и на пазара вече има все повече и все по-достъпни очила, шлемове и цели сетове. На пазара си съперничат играчи като Facebook, HTC Vive, Google. 

Таблет-компютрите 

Устройствата с екран без клавиатура също имат свои първообрази, но в ръцете на масовия потребител попаднаха за първи път с появата на iPad на Apple през 2010 г. За това колко е голям успехът им може да се спори, но е факт, че те намират приложение, например в сферата на рисуването и дизайна. 

Краудфъндинг (Групово финансиране)

Каже ли се Crowdfunding (или групово финансиране), всички се сещат за Kickstarter. Платформата технически стартира през април 2009 г. През следващите 10 години краудфъндингът се превърна в нова парадигма във финансирането, дала шанс на смели идеи да си намерят фенове и средства за реализация. Платформи като Kickstarter дават шанс да се привлече внимание и да се канализира финансов ресурс сравнително бързо, играейки и роля на маркетингов инструмент. 

Touch ID (и друга биометрика)

Паролите винаги са били досадни, а с разрастването на дигитализацията необходимостта от тях растеше. Индустрията обаче намери решение. През 2012 г. Apple придоби биометричната компания Authen Tec, съответно и технологията, позволила ѝ година по-късно да въведе сензори за пръстови отпечатъци в iPhone 5s. Съвременните устройства позволяват идентификация по различни начини – с отпечатък, с глас, с лице или ретина. Технологията се използва не само в мобилните телефони, но и в областта на мобилните плащания например.

Безжични слушалки 

Apple представи своите AirPods през 2016 г. и тогава на мнозина им се стори, че изглеждат нелепо. Слушалките и на другите марки обаче постепенно започнаха да остават без кабели и жакове. 

Роботи за доставка 

През 2010 г. услуги за доставка на храна с роботи звучеше супер, но все още в сферата на фантастиката, а днес е нещо все по-реално. Благодарение на компании като Starship Technologies на хоризонта вече се задават флотилии от такива машини. Някои вече оперират в затворени кампуси. Въпрос на време и регулации е те да тръгнат по по-широкия свят. 

Безпилотни автомобили 

През 2010 г. като че ли се чу за първи път, че Google планира да разработва самоуправляващ се автомобил. През 2019 г. такива коли вече са навъртели сумарно хиляди километри по време на тестове. Постигането на пълна автономност ще отнеме още време и дотогава трябва да се решат различни въпроси със сигурността и отговорността на пътя.
 

Източник: economic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини