Уникални новогодишни традиции от цял свят

Как ще посрещнат 2020-а в други страни?

Къде ще посрещнете Новата 2020-а година? Независимо дали сте на ресторант или у дома, вие със сигурност ще опитате от питката с късметите - нещо, което трябва да присъства на трапезата в празничната нощ. Точно в 00 часа ще станете свидетели на зарята и ще разлеете шампанското по чашите, за да вдигнете наздравица и си пожелаете следващите 12 месеца да са по-успешни  и щастливи за вас и близките ви.

И докато ние българите играем Дунавско хоро под звуците на някой оркестър и се черпим за здраве и берекет на всяка нова година, хората на други места по света имат по-различни традиции. Едни трябва да се целунат, ако застанат под растението имел; други ядат грозде, има и такива, които задължително изхвърлят стари уреди, за да им върви. 

Ето кои са най-популярните традиции за Нова година в други страни: 

Испания 

Според испанските обичаи, на Нова година трябва да се ядат много плодове, но не само, за да може на хората да им е сладък животът. 

Настъпят ли последните секунди на старата година, испанците изяждат 12 гроздови зърна - по едно за всяка секунда. Те вярват, че изпълнявайки този ритуал, ще бъдат щастливи в следващите 12 месеца. 

Япония

Камбанен звън се чува във всички храмове в страната с идването на новата година. Монасите удрят общо 108 пъти - за всеки човешки грях. 

Японците вярват, че самият обичай пречиства хората и им дава ново начало. 

Дания 

Може би си мислите, че само гърците чупят чинии на поразия, докато се веселят, но това не е съвсем така Датчаните също имат подобна традиция, но при приветстването на новата година. 

Стане ли 00 часа на 01 януари, хората в Дания чупят чинии на прага на дома си. Колкото повече разпръснати парчета има, толкова повече късмет ще имат те през годината. 

Филипини

На 31 декември филипинците държат на детайлите - украсата на дома, ястията, дрехите, които носят и дори това, което ще изхвърлят. 

По традиция филипинците се обличат с дрехи на точки, ядат кръгли плодове на Нова година и мятат по няколко монети в кофите за смет, за да имат повече просперитет. 

Шотландия 

"Hogmanay" - така се нарича тридневният фестивал в Шотландия, с който местните посрещат настъпването на новата година. Много от обичаите, които изпълняват, са им останали от викингите, живели по техните земи. 

След като часовникът удари полунощ, ако тъмнокос мъж е първият човек, който стъпи в дома, то всички се радват, защото е на късмет. Той трябва да носи на домакините някакво лакомство, с което да ги нахрани. 

Русия 

Руснаците също вдигат наздравици с шампанско. Те вярват, че в новогодишната нощ желанията се сбъдват. Ето защо пишат по едно на лист хартия и го изгарят. Някои дори хвърлят пепелта в чашата си и го пият, за да осъществят по-лесно плановете им. 

Гърция 

Освен сиртакито, което е запазена марка на гърците, те изпълняват един много интересен обичай. Преди да посрещнат новата година, закачват лук на входната си врата. 

Когато всички се събудят на 01 януари, родителите допират главите на децата, а после и своите, към лука. Това става точно преди да отидат на църква и се помолят за здраве и берекет. 

Естония 

На много места по света хората си правят истински угощения за Нова година. Те препълват трапезата с най-различни ястия и се надяват да е така цяла година. 

В Естония, подобно на нашия Бъдни вечер, хората задължително трябва да сложат определени гозби на масата. Интересното е, че естонците вярват, че ще имат хубава година, ако на 31 декември се хранят по 7, 9 или 12 пъти. 

Франция 

Обичате ли палачинки? Ако се изкушавате от тестеното изделие, идете във Франция, за да опитате от местните. 

Французите имат традиция да ядат палачинки на Нова година, както и да се целуват до елхата за късмет и просперитет. 

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини