Саудитска Арабия осъди петима на смърт и трима на затвор за убийството на Кашоги

Съдът на Саудитска Арабия осъди петима души на смърт за убийството на журналиста Джамал Кашоги, а други трима получиха общо 24 г. затвор, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на главния прокурор.

 
Сауд ал Катани, бивш съветник в кралския двор, който се смята, че е наредил убийството, е разследван, но не са му повдигани обвинения и е освободен. Заместникът на шефа на разузнаването Ахмед ал Асири също е освободен.
 
11 саудитски граждани са съдени по случая.
 
Следствието е установило, че убийството е било извършено без предварителни намерения.
 
Всички могат да обжалват присъдите.
 
Съдът също реши, че тогавашният генерален консул на Саудитска Арабия в Истанбул Мохамед Отаиби е невинен. Той е освободен от затвора, пише "Гардиън".
 
Присъдите са произнесени след 9 заседания.
 
Процесът се проведе при почти пълна тайна, макар че няколко дипломати, включително от Турция, както и членове на семейството на Кашоги присъстваха на процеса.
 
Саудитският журналист беше убит по брутален начин в консулството на монархията в Истанбул през октомври 2018 г. Убийството разклати отношенията на Рияд със световната общност и отдръпна инвеститорите. Също така предизвика най-голямата дипломатическа криза с участието на Саудитска Арабия от атаките на 9/11.
 
Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", за последно е видян в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г., където е трябвало да получи документи за брак. Тялото му е било разчленено и изнесено от сградата. Останките все още не са открити.
 
В доклад на ООН се твърди, че Саудитска Арабия е отговорна за убийството и че трябва да се разследва възможна роля на принц Мохамед в убийството. Американският Конгрес вярва, че принцът е "отговорен за убийството", което се отрича от Мохамед бин Салман. 
 
Преди няколко месеца турски вестник разкри последните думи на Кашоги. Според вестник "Сабах" Кашоги е призовал убийците си да не запушват устата му, защото има астма и може да се задуши.
 
След като първоначално отричаха, саудитските власти обвиниха агенти, които са действали самоволно. Прокуратурата обяви, че тогавашният заместник на шефа на разузнаването е наредил Кашоги да бъде върнат в страната, но след това е била издадена заповед да бъде убит, след като са се провалили опитите да бъде върнат в Саудитска Арабия.
 
Според прокуратурата Сауд ал Катани, бивш топ съветник в кралския двор, е издал заповедта за убийството по "Скайп".
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини