Кой алкохол напива най-бързо и причинява тежък махмурлук

Най-лесно може да се напиете от херес (сладко, подсилено с алкохол вино, което се дестилира в Испания) или с портвайн. Тези две напитки се усвояват бързо и имат сравнително високо съдържание на алкохол – около 20%, съобщава РИА Новости.

Учените от Брайтънския университет, Великобритания, са провели собствено проучване върху напитките, които водят до най-бързо опиянение и предизвикват най-силен махмурлук.

Ефектът след употребата на алкохол зависи от съдържащия се в него етанол, като делът му се колебае между 5 и 40%.

Силно опиянение може да предизвикат уискито и другите концентрати. Но заради високия си градус те се абсорбират бавно в кръвоносната система.

Пенливите вина също водят до бързо опиянение – газирането засилва усвояването. Ето защо още в първите минути може да почувствате действието на алкохола.

Много хора редуват алкохола с вода, тъй като според тях това ще ги държи трезви и ще избегнат махмурлука. Това не работи при 40-градусовите напитки.

Подобна практика понижава два пъти процента на поетия етанол, което води до по-бързо опиянение. По същата причина не трябва да се смесват слаб и силен алкохол.

За да се чувствате по-малко зле на следващия ден, се препоръчва да пиете водка или да не пиете изобщо.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини