Откриха съкровища в уникални древногръцки гробници на 3 500 години

Изображение 1 от 4

    Не знаем имената им, но двамата души, живели и починали през бронзовата ера в Гърция преди 3 500 години, очевидно са били изключително популярни. Археолози откриха две пищни гробници, пълни с позлатени и ценни вещи.

    Според изследователи находката е значима, защото ще ни помогне да разберем по-добре гръцката култура.

    Двете гробници са открити в Пилос с изглед към Средиземно море, близо до друг важен гроб – този на Грифиновия воин, открит през 2015 и осеян с над 3000 ценни предмета, включително бижута, мъниста и оръжия.

    Новооткритите гробници са със структура, наподобяваща пчелен кошер и били скрити под земята – те се определят за пищни, въпреки предишни набези на иманяри.

    Археолозите открили фрагмент от златно листо, а също мъниста, бижута и гравиран печат.

    Гробниците, кръстени Толос VI и Толос VII, са с големина 12 и 8.5 метра съответно, и не били лесно откриваеми. И двата купола се били срутили много отдавна, а отломките били покрити от растителност.

    Процесът по разкриването и документирането на предметите в тях продължил цели 18 месеца. Учените са категорични, че ако куполите не се бяха срутили, гробниците едва ли щяха да опазят тайните си.

    Съкровищата, оцелели след иманярските набези, датират от микенския период – между 1600 и 1100 година пр.н.е. и са изумителни. Сред тях има и такива, които най-вероятно са внесени – червен карнелиан, балтийски кехлибар и египетски аметист.

    Златото било в изобилие. Сред уникалните находки е златен пръстен, изобразяващ два бика и стръкове ечемик – важна земеделска култура от онова време, която освен всичко служела и като животински фураж.

    Според учените това е първият случай на изобразяване на зърнена култура в произведение на изкуството по време на критската и минойска цивилизация.

    Върху златна висулка била изобразена египетската богиня на небето Хатор, като водач на душите след попадането им в отвъдното.

    Сред другите необичайни предмети е печат от ахат. На него са изобразени две митични същества, наречени Минойски гении, с лъвски глави. Подобно на много други изображения на тези същества и тук те са застанали на задните си крака и носят съдове – кана и кандило.

    По необичайното е 16-лъчовата звезда – често срещан символ в Гърция през от 6-те век пр-н.е нататък, но далеч не толкова характерен за времето, от което са датирани гробовете и другите артефакти.

    Пищността на гробниците сочи, че хората погребани в тях са били богати и с висок социален статус и че Пилос, който е труднодостъпен по суша заради планинския терен, най-вероятно е бил важно и процъфтяващо пристанище през бронзовата ера.

    Източник: sciencealert.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини