Турция ще насели 1 милион сирийски бежанци в превзетите територии

Реджеп Ердоган обяви плановете на Анкара за териториите в Северна Сирия, които турската армия контролира след офанзивата южно от границата, пише Евронюз.

“Ние ще финансираме преселването на бежанците.”, каза Ердоган по държавната телевизия, като коментираше вариант, в който други държави не искат да се включат в плана.

Конкретни дати за осъществяване на намереният не бяха обявени.

Турция започна военна офанзива срещу кюрдските отряди в Северна Сирия, като използваше свои войници и подкрепяни от Анкара отряди бунтовници. В резултат беше поставена под турски контрол територия от около 120 на 30 километра.

По-рано Турция обяви, че ще насели на тези земи 2 милиона от сирийските бежанци, които живеят на нейна територия.

Но след като подписа отделни сделки със САЩ и Русия за спирането на офанзивата, Турция контролира значително по-малко от планираната “сигурна зона” с дължина над 440 километра.

На срещата на НАТО в Лондон Реджеп Ердоган се опита да убеди лидерите на Франция, Германия и Великобритания да подкрепят плана му за преселване на сирийците.

Той каза, че “една страна от НАТО е обещала подкрепа”, без да посочва коя, а по-рано беше обявил, че и Катар ще съдейства.

Европейският съюз и НАТО критикуваха плана на Ердоган и военната офанзива на Турция, която според тях заплашва борбата с терористите от Ислямска държава.

Турция отхвърля тези обвинения.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    nelicha - нелича
    3 0
    17:04, 10 дек 2019
    Бежанците трябва да се върнат по родните си месга и да се включат във въстановяването ня страната си . Подобни Сталински преселения не са възможни в наше време , но ако станат , нещо не е наред с демокрацията и здравия човешки разум .
Последни новини